Višnja. Najbliža rođakinja - trešnja, šira porodica - ruža. Plodovi višnje dozrijevaju u lipnju, no to ne znači da ih trebamo zaboraviti tijekom drugih doba godine, jer i zamrznuta je višnja prepuna dobrih sastojaka - među ostalim antivirusnih i antibakterijskih. Višnje su energetski više nego povoljne, u sto grama imaju samo 50 kalorija.
Antocijanini iz višanja nisu zaslužni samo za njihovu boju, oni smanjuju upalu u organizmu, i to jače od antocijanina iz bilo kojeg drugog voća. Uz to, olakšavaju bolove kod artritisa, snižavaju rizik za srčani i moždani udar te za dijabetes tipa 2. Sok od višanja odličan je prirodni lijek protiv bolova kod gihta, a višnje su i odlična namirnica za borbu protiv slobodnih radikala.
RECEPT ZA SOK
SASTOJCI (ZA 4 ČAŠE)
- pola šalice višanja
- 1 do 1,2 litre kravljeg ili bademovog mlijeka
- jušna žlica meda
PRIPREMA
- Mikserom postupno pomiješajte sve sastojke dok se smjesa ne izjednači.
- Ulijte u čaše i popijte svježe.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....