SHUTTERSTOCK
Nemojte pretjerati

Slušajte svoje tijelo! Ovo su znakovi da ste popili previše kave

Iako se preporučuje konzumacija ne više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je oko četiri do pet šalica kave, prag tolerancije može uvelike varirati od osobe do osobe

Za neke, ispijanje šalice za šalicom kave nema gotovo nikakav učinak pa mogu i zadrijemati nakon što je popiju. Ali za druge, samo nekoliko gutljaja može dovesti do neugodnih stanja poput mučnine, nemira i tjeskobe.

Iako američka Agencija za hranu i lijekove (FDA) preporučuje konzumaciju ne više od 400 miligrama kofeina dnevno, što je oko četiri do pet šalica kave, prag tolerancije može uvelike varirati od osobe do osobe. Dakle, kako možete znati koja je najveća količina kave koju biste trebali popiti na temelju vaših individualnih potreba?


Kako vam tijelo govori da pijete previše kave?

Prema dr. med. Caroline Cederquist, certificiranoj liječnici te osnivačici i glavnoj medicinskoj direktorici BistroMD-a, trebate slušati svoje tijelo. Ona ističe da "previše kave" može drastično varirati ovisno o pojedincu zbog osjetljivosti i intolerancije na kofein.

- Jedna osoba može bez problema popiti nekoliko šalica, dok druga može osjetiti nuspojave nakon jedne šalice - kaže.

Zato je važno prepoznati jasne znakove da je vaše tijelo popilo previše kofeina, dodala je. Simptomi su:

  • Osjećaj nervoze
  • Razdražljivost
  • Mučnina
  • Nemir
  • Tjeskoba

- Glavobolje, ubrzani otkucaji srca i učestalo mokrenje također su znakovi da pijete previše kave - dodaje.

Da biste spriječili ove neugodne nuspojave, liječnica preporučuje pridržavanje smjernica FDA ili savjetovanje sa svojim liječnikom kako biste utvrdili što je najbolje za vas, kao i procjenu vaše tolerancije. Također je važno naglasiti da kofein može imati interakciju s određenim lijekovima i zdravstvenim stanjima.

- Postoji širok raspon lijekova koji mogu djelovati s kofeinom, primjerice lijekovi protiv napadaja, antikoagulansi i antidepresivi su samo od nekih. Ako uzimate bilo koju vrstu lijeka, bitno je da sa svojim liječnikom i/ili ljekarnikom razgovarate o interakcijama - istaknula je.

Međutim, ako ste jako osjetljivi na kofein, dr. Cederquist predlaže pronalaženje načina da smanjite konzumaciju. Da, to može biti zastrašujuće ako uživate u ovom napitku, ali možete poduzeti jednostavne korake da to učinite bez napora. Primjerice, možete umjesto tri šalice na dan piti dvije dok ne postignete svoj cilj.

Ali ako volite pijuckati nešto dok radite ili jednostavno volite okus kave, kava bez kofeina može biti odlično rješenje.

- Također možete zamijeniti šalicu kave s kofeinom za kavu bez kofeina. Tako i dalje možete uživati u toplini i okusu kave, samo bez viška kofeina - kaže dr. Cederquist.


Kako previše kave utječe na vaš san?

Da, kava definitivno može utjecati na vaš san.

- Kofein je stimulans i blokira adenozin, prirodnu kemikaliju koja pomaže da se tijelo opusti te potiče san - objašnjava dr. Cederquist.

Iako su smanjenje pospanosti, povećanje fokusa i povećanje energije obično razlozi zašto većina ljudi pije kavu, ona može utjecati na san, osobito ako se konzumira preblizu vremena za spavanje. Naime, poluživot kofeina je oko pet sati, što znači da mu treba oko 10 sati da u potpunosti napusti vaše tijelo. Ako popijete šalicu kave u kasno poslijepodne, možete i dalje imati kofein u svom organizmu kada dođe vrijeme za spavanje, kaže dr. Cederquist.

Kako biste bili sigurni da možete uživati u svom napitku i odmoriti se, ona preporučuje da se pridržavate rasporeda konzumacije kofeina koji neće ometati vašu noćnu rutinu. Kako biste uživali u kavi i mirno spavali, važno je pokušati konzumirati ju samo tijekom jutra i vrlo ranih poslijepodnevnih sati i uz to pratiti koliko konzumirate, zaključila je dr. Cederquist.

Linker
02. travanj 2024 13:21