SHUTTERSTOCK
studija

Seks nakon poroda učinkovitiji protiv inkontinencije od Kegelovih vježbi

Tim indijskih znanstvenika zatražio je od skupine majki koje su prvi put rodile da upražnjavaju seks ili masturbiraju uz uobičajenu preporuku izvođenja Kegelovih vježbi

Novopečenim majkama liječnici bi u budućnosti mogli preporučivati orgazme kako bi potaknule oporavak mišića zdjelice nakon poroda. Na to upućuju rezultati novog istraživanja provedenog na Institutu medicinskih znanosti u Sirsiju, čiji autori tvrde da orgazmi mogu ojačati mišiće dna zdjelice.


Snažniji mišići zdjelice

Tim indijskih znanstvenika zatražio je od skupine majki koje su prvi put rodile da upražnjavaju seks ili masturbiraju uz uobičajenu preporuku izvođenja Kegelovih vježbi. Drugu skupinu majki su tražili da se drže samo Kegelovih vježbi, koje se sastoje od opetovanog stezanja i opuštanja mišića oko mokraćnog mjehura, stražnjice i vagine. Rezultati su pokazali da su žene koje su doživljavale orgazme imale snažnije mišiće dna zdjelice. Poznato je da trudnoća i porod mogu oštetiti mišiće dna zdjelice, što za posljedicu može imati inkontinenciju i prolaps organa zdjelice.

Stoga se dosad ženama savjetovalo da nakon poroda izvode Kegelove vježbe, no čini se da bi bogat seksualni život mogao biti učinkovitiji. Znanstvenici smatraju da neželjene kontrakcije prilikom orgazma mogu imati isti učinak na mišiće dna zdjelice kao svjesne kontrakcije od Kegelovih vježbi. Štoviše, ispitanice u skupini koja je upražnjavala spolne odnose ili masturbaciju imala je na kraju studije snažnije mišiće dna zdjelice od žena koje su prakticirale samo Kegelove vježbe.

Linker
23. travanj 2024 12:44