Odmor je važan nakon svake ozbiljne operacije, a carski rez nije iznimka.
 unsplash
dobro je znati

Sedam vrlo korisnih savjeta za brži oporavak nakon carskog reza

Oporavak od carskog reza obično prolazi bez komplikacija te najčešće traje oko šest tjedana.

Carski rez je sigurniji način poroda u slučajevima kad majka ima neki medicinski ili fizički problem zbog kojeg bi vaginalni porod bio nesiguran ili potencijalno štetan za bebu ili majku.

Oporavak od carskog reza obično prolazi bez komplikacija te najčešće traje dulje nego oporavak od vaginalnog poroda (otprilike 4-6 tjedana). Naime, prilikom carskog reza kirurg prereže slojeve mišića kojima je potrebno vrijeme da zacijele i ponovno se spoje.

Donosimo nekoliko savjeta stručnjaka kako biste ste se što bolje i brže oporavili.


Probiotici i fermentirana hrana

Antibiotici koji se daju majci tijekom operacije mogu utjecati na zdrave bakterije u crijevima. Glavna prednost probiotika je održavanje ravnoteže dobrih bakterija, i to kako ne bi došlo do prevlasti loših bakterija i gljivica. Razina dobre flore može se smanjiti zbog antibiotika, stresa, operacije, zračenja...

Nakon kure antibiotika, najčešća reakcija je proljev. Studije pokazuju da uzimanje probiotika neposredno nakon toga može smanjiti te šanse Fermentirana hrana također može imati slične prednosti.


Šetnja

Nakon što vam liječnik da 'zeleno svjetlo' za vježbanje, slobodno odite na kratke šetnje od 30 minuta. Hodanje vas može osloboditi plinova, povećava cirkulaciju, smanjuje rizik od krvnih ugrušaka, poboljšava funkciju crijeva i pomaže tijelu da se oporavi.


Izbjegavajte namirnice koje mogu uzrokovati upale

Ograničite unos namirnica poput crvenog mesa, bijelog kruha i pržene hrane. Jedite više protuupalnih namirnica poput bobičastog voća, kelja, brokule, orašastih plodova i sjemenki. Hrana bogata aminokiselinama, poput piletine i lososa, također može pomoći u regeneraciji tkiva.


Lijekovi protiv bolova

Normalno je da vas boli čak i 2 tjedna nakon carskog reza. Liječnici će vjerojatno propisati protuupalne lijekove, kao što je ibuprofen. Prije uzimanja lijekova pitajte za savjet svog liječnika, posebno kako biste utvrdili što će biti dovoljno snažno za rješavanje specifične boli.


ČITAJTE I: Za i protiv: Koliko je pametno da se odlučite za carski rez


Odmor

Odmor je važan nakon svake ozbiljne operacije, a carski rez nije iznimka. Naravno, nije lako spavati kada imate novorođenče u kući. U idealnom slučaju, majka bi trebala pokušati spavati kada dijete spava.


Borba protiv opstipacije

Nakon carskog reza, nova majka, zbog hormonalnih promjena i umornih trbušnih mišića, može biti izložena riziku od zatvora. To ne samo da može biti bolno, nego može i ozlijediti rez u postupku. Kako biste se borili protiv toga, trebali biste piti puno vode, jesti hranu bogatu vlaknima (chia i lanene sjemenke, tamna čokolada, bademi, leća, slanutak, avokada, maline, grah, artičoke, jabuke, kruške, cikla, mrkva, brokula, banane...).


Pazite na znakove infekcije

Nakon kirurškog zahvata, važno je da sami pratite znakove infekcije. Trebalo bi provjeravati temperaturu svakih 24 sata i paziti na oticanje, intenzivnu bol, crvenilo ili treskavicu. Ako se ti simptomi pojave, obratite se liječniku.


Linker
05. ožujak 2024 22:45