Uzrok je vjerojatno multifaktorski, ali na temelju onoga što znamo iz prethodnih studija, razumno je pretpostaviti da cirkadijalni element ima utjecaj

 SHUTTERSTOCK
Istraživanje

Rizik od srčanog udara je 13 posto veći ponedjeljkom

Iako razlog nije jasan vjeruje se da odlazak u krevet kasno vikendom, nakon čega slijedi rano ustajanje na početku radnog tjedna, pojačana konzumacija alkohola vikendom i porast stresa ponedjeljkom na poslu mogu dovesti do stresnih reakcija u tijelu


Značajno više smrtonosnih srčanih udara događa se ponedjeljkom nego u drugim danima u tjednu, pokazuje nova studija predstavljena na konferenciji Britanskog kardiovaskularnog društva ovog tjedna u Manchesteru.

Zašto je to tako još nije u potpunosti razjašnjeno, ali svijest o simptomima srčanog udara nastoji se globalno podići jer su kardiovaskularne bolesti i srčani udari među najčešćim uzrocima smrti u svijetu. Tako je i u Hrvatskoj, gdje se godišnje bilježi oko 22 tisuće umrlih zbog bolesti srca i krvnih žila, više žena nego muškaraca.


Više je faktora

Liječnici iz Belfast Health and Social Care Trust i Royal College of Surgeons u Sjevernoj Irskoj sada su otkrili da se srčani udari sa smrtnim posljedicama povećavaju, osobito ponedjeljkom. Za potrebe svog istraživanja analizirali su podatke 10.528 pacijenata u Irskoj koji su hospitalizirani s teškim infarktom između 2013. i 2018. godine i otkrili da su teški srčani udari bili za 13 posto češći ponedjeljkom nego bilo koji drugi dan u tjednu. Teški srčani udar ima i povišeni rizik od smrtnog ishoda.

- Pronašli smo snažnu statističku korelaciju između početka radnog tjedna i učestalosti srčanog udara – kaže voditelj studije Jack Laffan i dodaje da uzrok ovom fenomenu može biti promijenjeni ritam spavanja.

- Uzrok je vjerojatno multifaktorski, ali na temelju onoga što znamo iz prethodnih studija, razumno je pretpostaviti da cirkadijalni element ima utjecaj. Primjerice, odlazak u krevet kasno vikendom, nakon čega slijedi rano ustajanje na početku radnog tjedna, mogao bi dovesti do stresnih reakcija u tijelu - nastavio je Laffan.


Plavi ponedjeljak

I neka prethodna istraživanja već su dokazala isti učinak ponedjeljka na naše srce, što su nazvali fenomen Plavog ponedjeljka. Primjerice, 2014. godine istraživači s Université Libre de Beuxelles otkrili su porast srčanog udara od 18 posto ponedjeljkom u usporedbi sa subotom. Najviše je pogođena dobna skupina od 35 do 44 godine.

Istraživanje u Kanadi iz 2017. čak je otkrilo i povećanu stopu iznenadne srčane smrti bez poznatih već postojećih srčanih bolesti kod mlađih muškaraca ponedjeljkom. Prema studiji, rizik se smanjio s godinama. Moguća objašnjenja za ovaj fenomen su nagli porast stresa ponedjeljkom na poslu u kombinaciji s nezdravim ponašanjem poput visoke konzumacije alkohola vikendom.

Linker
06. lipanj 2024 17:33