SHUTTERSTOCK
istražili smo

Razbijanje mita: Postoji li uopće zdrava debljina?

Debljina se definira kao bolest, dakle pojam zdrava debljina svojevrsno je proturječje

Piše: Izv. prof. dr. sc. Sanja Klobučar, spec. interne medicine i subspec. endokrinologije i dijabetologije, KBC Rijeka, Medicinski fakultet u Rijeci

O metabolički "zdravoj" debljini govorimo kada ne postoje klinički i laboratorijski pokazatelji koji bi ukazivali na prisutnost metaboličkih komplikacija povezanih s debljinom (povišena razina glukoze u krvi, povišena razina masnoća u krvi, hiperinzulinemija, inzulinska rezistencija, masna jetra, povišen krvni tlak). Do razvoja ovih komplikacija uglavnom dolazi postupno, a rizik je to veći što osoba ima veći stupanj debljine, posebice one trbušne, te što bolest dulje traje. Dakle, to što pojedinac u određenom trenutku nema razvijene metaboličke komplikacije, ne znači da ih tijekom vremena neće razviti. Osim toga, mehaničke i psihosocijalne komplikacije debljine također značajno smanjuju kvalitetu života i opterećuju zdravstveni sustav. Primjerice, upravo je debljina vodeći uzrok artroze koljena i potrebe za ugradnjom umjetnog koljena.


Masno tkivo u trbušnoj šupljini

Masno tkivo je iznimno aktivan organ koji izlučuje čitav niz bioaktivnih čimbenika, tzv. adipokina, koji utječu na regulaciju apetita, potrošnju energije, osjetljivost na inzulin te imunosni odgovor. Neki adipokini djeluju proupalno i dovode se u vezu s razvojem kronične upale, disfunkcije unutarnje stijenke krvnih žila, smanjene osjetljivosti tkiva na inzulin te pojačane sklonosti zgrušavanju krvi. Navedeni mehanizmi temelj su nastanka kroničnih metaboličkih komplikacija povezanih s debljinom kao što su šećerna bolest tipa 2, masna jetra te bolesti srca i krvnih žila. Osim ukupne količine masnog tkiva, važna odrednica rizika za razvoj metaboličkih komplikacija debljine je i njegova raspodjela. Smatra se da je upravo masno tkivo koje se nakuplja u trbušnoj šupljini metabolički puno aktivnije i čini mnogo veću opasnost za zdravlje od potkožnih masnih nakupina.



Potkožna masnoća i zdravlje

Potkožno masno tkivo nije toliko metabolički aktivno kao ono koje se nakuplja u trbušnoj šupljini. No, ako je u suvišku, također pridonosi razvoju komplikacija debljine.


Normalan ITM i višak trbušne masnoće

Indeks tjelesne mase (ITM; engl. body mass index, BMI) nije idealna mjera suviška tjelesne masti. Moguće je da unatoč normalnom ili tek blago povišenom ITM-u osoba ima prekomjeran udio masnog tkiva u organizmu. To je pogotovo slučaj u osoba starije dobi te u stanjima pojačanog gubitka mišićne mase, tzv. sarkopenije. Smatra se da je sarkopenijska debljina, tj. kombinacija prekomjerne količine masnog tkiva i smanjene mišićne mase, veći zdravstveni rizik u usporedbi s debljinom i očuvanom mišićnom masom.


Metabolički zdrava debljina je mit?

Debljina se definira kao bolest, dakle pojam zdrava debljina svojevrsno je proturječje. Istina je da se pojedine osobe s debljinom, pogotovo one mlađe, osjećaju dobro, nemaju funkcionalnih ograničenja niti pridruženih zdravstvenih problema, no pitanje je koliko takvo stanje može potrajati. Uglavnom, s vremenom se ipak razvije neka od komplikacija debljine, najčešće se najprije javljaju problemi sa zglobovima, a potom i metaboličke komplikacije.

Linker
25. travanj 2024 16:47