Akralni lentiginozni melanom rijedak je tip kožnog melanoma koji se formira na dlanovima, tabanima ili ispod noktiju na rukama ili nogama

 SHUTTERSTOCK
Neobično, ali ne i nemoguće

Rak kože ne uzrokuje samo sunčeva svjetlost! Do ovog tipa melanoma mogu dovesti iritacije ili trenje

Amerikanki Amy Jardon (48) se između prstiju na nogama pojavila mala smeđa mrlja za koju se ispostavilo da je melanom

Karcinom se može pojaviti na bilo kojem dijelu tijela, ali znamo da su neki oblici raka učestaliji nego drugi. Zato nas je iznenadila neobična ispovijest žene kojoj je dijagnosticiran rijedak oblik raka kože nakon što je patila od intenzivnog svrbeža između nožnih prstiju. Amy Jardon, 48-godišnjakinja iz Iowe, ispričala je da joj se svrbež javio početkom 2015., a nakon nekog vremena između nožnih prstiju joj se pojavila i mala smeđa mrlja, piše Daily Mail.

Liječnici su joj napravili biopsiju i dijagnosticirali akralni lentiginozni melanom, rijedak oblika raka kože koji se javlja samo na rukama, nogama, noktima na rukama i nogama. Povezan je s iritacijom i trenjem kože, a ne s izlaganjem UV svjetlu kao kod drugih vrsta raka kože.


Rak kože uzrokovan iritacijom i trenjem?

Amy je saznala za rak u dobi od 40 godina, a liječnika je posjetila kad uočila smeđu mrljicu.

- Pomislila sam "To je zanimljivo. Nikad to nisam primijetila" - prepričala je Jardon.

Iako joj je liječnik rekao da se ne brine, ipak je napravio biopsiju. I da bio je melanom.

Jardon odlučila je potražiti drugo mišljenje klinike Mayo te su joj rekli da ima tip akralnog melanoma. Melanom, glavni oblik raka kože, općenito je uzrokovan izlaganjem UV zračenju koje izaziva mutacije u stanicama kože, uzrokujući da one postanu kancerogene. Ali akralni melanom, rijetka vrsta, pojavljuje se na područjima koja inače nisu izložena sunčevoj svjetlosti, objasnila je.

- Istraživači ne znaju točno što uzrokuje akralni melanom, ali vjeruje se da je povezan s pritiskom, trenjem, iritacijom i traumom na tom području - navodi Centar za liječenje raka City of Hope u Kaliforniji.

Iz Centra navode da iritacije i trenje mogu dovesti do upale na tom području što povećava rizik od štetnih mutacija u stanicama kože i, kao rezultat, raka kože.

S obzirom na to da se bavi trčanjem često je izložena sunčevoj svjetlosti koja može dovesti do karcinoma koža, no čini se da je drugi uzrok u pitanju.


Liječenje

Onkolog je preporučio Amy da se rak izreže operacijom koja se zove ekscizija široke lezije, to je zahvat gdje skalpelom izrezuje dio kože s rakom i zdravo područje oko nje.

Nakon operacije, provela je mjesec dana sjedeći na kauču sa stopalom podignutim od poda dok je koža zacjeljivala. Kad su šavovi uklonjeni, ohrabrila se i počela vraćati težinu na stopalo. Prvo je koristila stopalo oko 10 minuta dnevno, zatim 30 minuta, i tako sve dok nije vratila normalnu snagu.

Nekoliko mjeseci nakon operacije ponovno je mogla trčati, istrčavši 13 milja (21 km). Sad već nekoliko godine na pregled, a melanom se nije vratio.


Kako prepoznati akralni melanom?

Akralni lentiginozni melanom rijedak je tip kožnog melanoma koji se formira na dlanovima, tabanima ili ispod noktiju na rukama ili nogama. Simptomi uključuju upaljenu leziju na rukama ili stopalima, crnu, sivu ili žutosmeđu mrlju s nepravilnim rubovima ili neobjašnjivu crtu na noktu. Mrlje se također mogu formirati u nekoliko linija ili nekoliko prstena.

Upala koju rak izaziva na zahvaćenom području također može uzrokovati pojavu svrbeža.

Ako se rano otkrije, može se lako liječiti.

Linker
27. travanj 2024 19:11