Svako rođendansko slavlje uglavnom prati (ili je barem pratio u neka normalnija vremena) obavezan ritual - puhanje svjećica na torti. Koliko god je zabavno i jedva iščekivano, tim istraživača na Sveučilištu Clemson u Južnoj Karolini utvrdio je da slina koja se širi puhanjem rođendanske svijeće povećava broj bakterija na glazuri torte za 1400 posto.
Bakterije i virus
Za potrebe ovog istraživanja znanstvenici su simulirali rođendansku tortu tako što su na "kolač" od stiropora stavili glazuru i svjećice. Ustanovili su da nakon puhanja na torti ostaje mnogo bakterija, ali još više iznenađujuće, svaka osoba koja puše ostavlja različite vrste bakterija. U prosjeku je nakon puhanja svjećica na glazuri bilo 14 puta više bakterija.
Da... a još nismo ni spomenuli koronavirus. Dakle, kad još svemu ovome zbrojimo trenutnu pandemiju, puhanje svjećica zaboravimo do daljnjega!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....