Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina obnavljanje jetre je prirodno čišćenje korištenjem određenih namirnica i dodataka koji imaju izravan, pozitivan utjecaj na zdravlje jetre.

 SHUTTERSTOCK
Za i protiv

Prije nego što se odlučite na detoksikaciju jetre, ove bitne činjenice morate znati

Neka su istraživanja potvrdila da smanjenje opterećenja jetre donosi olakšanje, neki su se dodaci prehrani također pokazali korisnima u poticanju zdravog rada jetre, no isto tako, neki postupci čišćenja jetre mogu vam naštetiti

Jetra je među najvećim organima u našem tijelu, ima važnu ulogu u metabolizmu, a neke njezine funkcije su sinteza proteina, detoksikacija kemijskih spojeva ili stvaranje biokemijskih molekula važnih za probavu (jetra proizvodi žuč). Nakon pijenja previše alkohola ili prejedanja skloni smo pribjeći detoksikaciji jetre, odnosno malo laganijem režimu življenja, a osobito jedenja, kako bi se ovaj važan organ malo rasteretio i zdravo radio. Možete postiti, piti samo sokove, čaj ili vodu dan, dva ili jesti određene namirnice, uzimati biljne dodatke i slično. Neka su istraživanja potvrdila da smanjenje opterećenja jetre donosi olakšanje, neki su se dodaci prehrani također pokazali korisnima u poticanju zdravog rada jetre, no isto tako, neki postupci čišćenja jetre mogu vam naštetiti. Ako mislite da imate bilo kakav problem s jetrom ili komplikacije zbog nekog stanja, najprije razgovarajte sa svojim liječnikom.

RAZLOZI "ZA"

Kada jetra postane preopterećena zbog kronične izloženosti toksinima putem okoliša, prehrane, dodataka prehrani, lijekova, pušenja, pijenja alkohola, nedostatka sna i lošeg upravljanja stresom može usporiti rad i utjecati na mnoge druge sustave i organe u tijelu što rezultira oštećenjem jetre i razvojem bolesti. Neki od najčešćih simptoma lošeg zdravlja jetre uključuju debljanje, nakupljanje tekućine u trbuhu, češća pojava modrica, žučni kamenci, kronični svrbež, žutilo kože i očiju (što je već ozbiljan znak bolesti), umor i manjak energije, mentalna zbunjenost, oslabljen imunosni sustav.

Prirodno čišćenje

Neki znakovi upućuju na bolest jetre i važno ih je provjeriti s liječnikom. Isto tako, mnogi će posegnuti za detoksikacijom jetre vjerujući da će ih to zaštititi od bolesti. Jedan od najjednostavnijih i najučinkovitijih načina obnavljanje jetre je prirodno čišćenje korištenjem određenih namirnica i dodataka koji imaju izravan, pozitivan utjecaj na zdravlje jetre. Konzumiranje samo tekućine i drastično ograničavanje kalorija na duže vrijeme mogu biti opasni i trebaju se obavljati pod nadzorom medicinskog stručnjaka. Nije potrebno ići u krajnosti kako biste očistili jetru. Zdrava, dobro planirana prehrana i neke pozitivne prilagodbe načina života, izbjegavanje prerađene hrane dovoljni su za iznenađujuće rezultate. Obično su to gubitak težine, snažniji imunosni sustav, više energije, dobra probava, poboljšan izgled kože, kose i noktiju i sl. Jetra je u odličnoj formi ako prehranu temeljite na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, ribi, zdravim mastima, a izbjegavate prerađenu i brzu hranu, alkohol, pušenje i toksine u okolišu.

Biljke iz porodice glavočika

Nekoliko je namirnica koje blagotvorno djeluju na jetru. Biljke iz porodice glavočika - artičoka, čičak i ljekovita sikavica - sadrže visok udio tvari silimarina i inulina koje imaju zaštitni učinak na jetru. Maslačak ima moćna antioksidacijska i protuupalna svojstva, a u istraživanjima se korisnim pokazao i list i korijen maslačka. Ta se biljka već se tisućljećima koristi kao diuretik i za prevenciju ciroze jetre. Također, nekoliko je istraživanja pokazalo da svakodnevna konzumacija sladića može pomoći u prevenciji raka jetre i ublažiti simptome hepatitisa, a sladić pomaže smanjiti štetno djelovanje toksina na zdravlje jetre. Inicijalna istraživanja su pokazala da ekstrakt kurkume može spriječiti replikaciju virusa hepatitisa B, smanjiti razinu triglicerida. Visoke razine triglicerida i kolesterola (u jetri svakodnevno nastaje 1-2 grama kolesterola, a povišeni trigliceridi stvaraju masnu jetru) povezani su s aterosklerozom, povećanjem postotka visceralnog masnog tkiva, inzulinskom rezistencijom, masnom jetrom i dijabetesom. Sirutka, sok od cikle, mrkve i jabuke te zeleno lisnato povrće (prednost dajte gorkom zelenom lisnatom povrću - rukola, radič, blitva, špinat) također su moćni poticatelji zdravlja jetre.

RAZLOZI "PROTIV"

Pridržavanje zdrave prehrane, često vježbanje, pijenje dovoljno vode i dovoljno kvalitetnog sna, nažalost, nisu garancija zdravlja jer, kada je riječ o jetri, otrovi i toksini u zraku mogu utjecati na njezin rad. Zbog toga je čišćenje jetre postalo popularna opcija u holističkom pristupu cjelokupnom zdravlju. Naravno da postoje medicinski tretmani za bolesti jetre, ali, nema čvrstih dokaza da detoksikacijski programi ili dodaci prehrani za kojima samoinicijativno posežemo, mogu popraviti oštećenje jetre. Zapravo, mogu joj naškoditi. Postoje istraživanja koja su pokazala da su ozljede jetre od biljnih i prehrambenih dodataka u porastu. Ekstrakt zelenog čaja ili klistir kave, na primjer, mogu uzrokovati štetu, dovesti do infekcija i problema s elektrolitima koji bi mogli biti smrtonosni. Nepasterizirani sokovi mogu pogoršati zdravlje, pogotovo kod starijih ili onih s oslabljenim imunosnim sustavom, ako imate bubrežnu bolest, čišćenje koje uključuje velike količine soka može pogoršati bolest, ako imate hepatitis B i prakticirate detoks postom, to može pogoršati već načetu jetru.

Zdravlje i geni

Možda ćete se osjećati bolje na detoks dijeti jednostavno zato što ne jedete visoko prerađenu hranu sa zasićenim mastima i prerađenim šećerom. To su namirnice bogate kalorijama, ali s malo nutritivnih tvari. Stav liječnika je da detoksikacije jetre nisu važne za njezino zdravlje i nemaju utjecaj na to koliko dobro jetra radi. Nema dokaza da pomažu riješiti se toksina nakon što ste popili previše nezdrave hrane ili alkohola. Postoji ograničenje koliko alkohola jetra može podnijeti odjednom, a ako ga je previše jetra pojačano radi i s vremenom to može dovesti do upale, ožiljaka ili raka. Stoga je savjet ne piti više od jednog pića na dan za žene i ne više od dva pića na dan za muškarce. No i tada se savjetuje napraviti pauzu od alkohola i izabrati barem dva dana u tjednu koja će biti lišena alkohola. Naime, manje količine i oštećenja od alkohola jetra može izliječiti. Ozbiljnija oštećenja uzrokovana dugotrajnijim prekomjernim pijenjem, nezdravom hranom ili otrovima iz okoliša dovest će do bolesti. Osim prehrane, načina života i okolišnih faktora na rad jetre utječu i naše cjelokupno zdravlje te geni.

Ne sprečava bolesti

Programi detoksikacije jetre ne liječe štetu niti sprječavaju bolest. Ali promjene načina života dugoročno mogu pomoći u održavanju zdrave jetre bez programa detoksikacije. To može biti posebno važno ako imate veći rizik od bolesti jetre zbog zloupotrebe alkohola ili obiteljske anamneze bolesti jetre. Stoga se savjetuje da ograničite količinu alkohola, jedite dobro uravnoteženu prehranu svaki dan, zadržite zdravu težinu, vježbate svaki dan ako možete, izbjegavate rizična ponašanja (droge, dijeljenje britvica, četkica za zube, tetoviranje u neprovjerenoj radnji, nezaštićeni seks s ljudima koje slabo poznajete). Nekoliko studija povezalo je čišćenje jetre s težinom ili gubitkom masti, ali bile su niske kvalitete ili su promatrale samo mali broj ljudi. Druga istraživanja otkrila su da niskokalorična prehrana programa detoksikacije može dovesti do ranog gubitka kilograma, ali ljudi imaju tendenciju da vrate kilograme čim se vrate svojoj uobičajenoj prehrani. Dodaci prehrani mogu pomoći ublažiti simptome, no potrebno je više studija kako bi se koristili u terapiji ili prevenciji bolesti jetre.

Sve o detoksikaciji jetre donosi vam novi Doktor u kući, na kioscima je od četvrtka, 6. listopada.

Linker
20. travanj 2024 08:47