SHUTTERSTOCK
dobro je znati

Preporučeni dnevni unos sastojaka za zdrave oči

Nutrijente za zdravlje očiju potrebno je uzimati u dovoljnim količinama

Raznovrsna prehrana koja uključuje mnoštvo voća, povrća, cjelovitih žitarica, nerafiniranih ugljikohidrata, kvalitetnih masnoća i nemasnih proteina dovoljna je za očuvanje zdravlja očiju kod većine ljudi. Osobe koje ne mogu dobiti sve potrebne nutrijente iz prehrane trebale bi razgovarati s liječnikom o promjenama u prehrani ili o suplementaciji. To se odnosi na ljude kod kojih su se već razvili neki problemi s očima, kao i na one na vrlo restriktivnim dijetama.

Kako bismo uspješno usporili napredovanje očnih bolesti, nutrijente za zdravlje očiju potrebno je uzimati u dovoljnim količinama. Prema Američkoj oftalmološkoj akademiji preporučene dnevne količine u tu svrhu su:

● 500 miligrama vitamina C

● 400 I.U. vitamina E

● 10 mg luteina

● 2 mg zeaksantina

● 80 mg cinkova oksida (to je mnogo više od preporučene dnevne doze koja za zdravu odraslu ženu iznosi 12 mg, a za muškarca 15 mg na dan; gornja sigurna granica uzimanja cinka je 150 mg na dan, no svakako se konzultirajte s liječnikom.

Lutein i zeaksantin nakupljaju se u mrežnici i leći oka, gdje smanjuju rizik od njegove degeneracije, ublažavaju nelagodu izazvanu bljeskovima i gledanjem u ekrane, mogu utjecati na povećanje vidnog polja. Najviše ih je u zelenom lisnatom povrću, a njima su bogata i jaja.

Linker
25. travanj 2024 16:45