FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zabrinjavajuće

Prekomjernu tjelesnu težinu ima 65 posto hrvatskog stanovništva

Uravnotežena prehrana i kretanje pravilan su put do normalne težine



Hrvatska je sa 65 posto stanovništva koje ima prekomjernu tjelesnu težinu na neslavnom vrhu među europskim zemljama, odmah nakon Malte, rečeno je u srijedu na konferenciji za novinare uoči 8. hrvatskog kongresa o debljini.

Kongres će se održati od 28. do 30. travnja u opatijskom centru Gervais, a organizator je Hrvatsko društvo za debljinu Hrvatskoga liječničkog zbora.

Oko 300 sudionika razmatrat će problematiku debljine, jednog od najvećih javno-zdravstvenih problema, a donijet će se nove smjernice za postupanje.

Kongres su najavili predsjednik Hrvatskog društva za debljinu Davor Štimac i dopredsjednica Sanja Klobučar Majanović.


Hrvatski muškarci najdeblji u Europi

Štimac je rekao da je u posljednjih nekoliko godina, kad je riječ o zaustavljanju debljanja nacije, nešto više uspjeha postignuto sa ženskom populacijom.

Hrvatski muškarci i dalje su najdeblji u Europi. Zabrinjava nas i to što su djeca sve deblja. Imamo projekte u Hrvatskoj koji prate debljinu učenika u osnovnim školama i zadnjih 15 godina ovaj problem kod djece sve je češći, istaknuo je.

Rekao je da je prije svako peto dijete u školi imalo prekomjernu težinu, a danas taj problem ima svako treće dijete.

Sanja Klobučar Majanović istaknula je da se borimo protiv pandemije covida i debljine, što je ubojita kombinacija, te da su uravnotežena prehrana i kretanje pravilan put do normalne težine, a pripravke s crnog tržišta treba izbjegavati.

Linker
15. travanj 2024 06:07