FOTOGRAFIJE: VASYL DOLMATOV GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Jednom godišnje

Pregled oka za rano otkrivanje dijabetesa

U ranim fazama dijabetičke bolesti oka možda nećete osjetiti nikakve simptome, tako da pregled oka može biti ključan u ranom otkrivanju i prevenciji

Iako mnogi znaju da je dijabetes velik zdravstveni problem, bolest koja se javlja kada je šećer u krvi previsok i tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina da pretvori taj šećer u krvi u energiju te da je mnogo češći nego što mislimo (svaka deseta osoba u opasnosti je da oboli od dijabetesa), ipak i dalje svaka peta odrasla osoba neće znati da ga ima.


Rana dijagnoza

Kod dijabetesa je najvažnije rano otkrivanje i liječenje, što pomaže u kontroli bolesti i sprečavanju komplikacija - bolesti srca, moždanog udara, zatajenja bubrega, pa čak i sljepoće. Uobičajeno je da ljudi godinama imaju predijabetes ili dijabetes, a da to ne znaju. S druge strane, većina će reći da je vid dragocjen, ali će preskočiti godišnji pregled očiju, no on može otkriti znakove dijabetesa.

- Visoka razina šećera u krvi utječe na krvne žile i slabi žile u stražnjem dijelu oka, što izaziva simptome kao što su mutan ili oblačan vid, tamne mrlje ili trepereća svjetla. Ako okulist uhvati ove simptome dovoljno rano, 95 posto gubitka vida uzrokovanog dijabetesom može se spriječiti - kažu oftalmolozi. S vremenom šećer u krvi oštetit će krvne žile u stražnjem dijelu oka, što dovodi do dva uobičajena oblika dijabetičke bolesti oka: dijabetičke retinopatije i makularnog edema - oba se smatraju uzrocima sljepoće koji se mogu spriječiti. Glaukom i katarakta također su stanja oka koja su češća (i događaju se ranije) kod onih koji imaju dijabetes. No, dobra je vijest da se dijabetička bolest oka može otkriti temeljitim očnim pregledom. Kad vam oftalmolog širi zjenice i obasjava jakim svjetlom, zapravo traži znakove začepljenih krvnih žila, tekućine koja curi i abnormalnog rasta krvnih žila koji bi mogao ukazivati na dijabetes ili dijabetičku retinopatiju. U ranim fazama dijabetičke bolesti oka možda nećete osjetiti nikakve simptome, tako da pregled oka može biti ključan u ranom otkrivanju i prevenciji.

Linker
23. travanj 2024 20:55