FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Krivo smo mislili...

Poljuljana teorija da čašica alkohola koristi srcu

Svaka uočena korist vjerojatno proizlazi iz drugih čimbenika načina života uobičajenih među ljudima s navikom laganog do umjerenog pijenja alkohola, kažu istraživači

Opservacijska istraživanja sugerirala su da lagana konzumacija alkohola može pružiti zdravstve ne koristi povezane sa srcem, ali u velikoj studiji objavljenoj u JAMA Network Open kaže se da je svaki unos alkohola povezan s većim rizicima od kardiova skularnih bolesti. Nalazi koje objavljuje tim na čelu s istraživačima iz Opće bolnice Massachusetts (MGH), Broad Institute of MIT i Harvarda sugeriraju da se navodne prednosti konzumacije alkohola zapravo mogu pripisati drugim čimbenicima načina života koji su uobičajeni među ljudima s navikom laganog do umjerenog pijenja alkohola.

Koliki su rizici

Istraživanje je obu hvatilo 371.463 odrasle osobe, prosječne dobi od 57 godina i prosječne konzumacije alkohola od 9,2 pića tjedno, koje su bile sudionici britanske Biobanke, velike biomedicinske baze podataka i istraživačkog resursa koji sadrži dubinske genetske i zdravstvene informacije. U skladu s ranijim istraživanjima, istra živači su otkrili da oni s laganom do umjerenom kon zumacijom alkohola imaju najmanji rizik od srčanih bolesti, a slijede ljudi koji su se suzdržavali od pijenja. Oni koji su puno pili imali su najveći rizik. Međutim, istraživači su također otkrili kako su oni s navikom laganog do umjerenog uživanja u alkoholu vodili zdraviji način života od apstinenata - bili su tjelesno aktivniji, jeli su više povrća i manje pušili.

Linker
17. travanj 2024 20:33