SHUTTERSTOCK
opasna masnoća

Pogađa samo starije, jaja se ne smiju jesti ili? Koliko zapravo znate o kolesterolu - provjerite odmah

Kolesterol je masnoća poznata kao jedan od ključnih čimbenika za kardiovaskularni rizik, no nisu sve informacije koje o njemu čujemo točne

Loše ne znači uvijek, posve i u svemu loše. To je i slučaj s kolesterolom koji nije opasan u apsolutnom smislu. Naime, ta masna tvar je normalno prisutna u krvi i neophodna za organizam jer je gradivna tvar staničnih membrana, tvori žučne kiseline i sudjeluje u sintezi nekih hormona, među kojima je i vitamin D. Problem nastaje kad razina kolesterola u krvi previše poraste, naročito razina LDL kolesterola čije se molekule talože na stijenkama krvnih žila uzrokujući unutar njih zadebljanja (aterosklerozni plak) koja se pretvaraju u ključni rizični čimbenik za zdravlje našeg srca. Nažalost, dezinformacije su dovele do širenja brojnih lažnih mitova o kolesterolu, a dr. Giacomo Boccuzzi, voditelj Odjela kardiologije u bolnici San Giovanni Bosco u Torinu, odlučio je razbiti pet najčešćih.





Linker
15. studeni 2024 02:03