Shutterstock
dežurna ordinacija

Pitali smo liječnicu: Kako preživjeti ljeto s dijabetesom?

Za osobe sa šećernom bolesti ljeto je zahtjevan period i kada su na godišnjem odmoru i kada rade jer vruće i vlažno vrijeme može dovesti do zdravstvenih problema

Imam šećernu bolest dvadesetak godina. Liječila sam se tabletama, a zbog loše regulacije šećera prije osam mjeseci uveden mi je inzulin. Jako sam se bojala prelaska na inzulin i u početku su šećeri bili još viši, zbog straha od pada šećera i šećerne kome. Postupno sam naučila prilagođavati doze inzulina prema vrijednostima šećera. Nastojim uzimati kalorijski i nutritivno ujednačene obroke i održavati redovitu umjerenu tjelesnu aktivnost. Otkad je počelo toplije vrijeme, s povremeno teškim danima, teže održavam željene razine šećera u krvi. Uskoro idem na godišnji odmor na more. Kako da se pripremim? Čega se treba čuvati?

  • Matea R., Perković


Odgovara dr. Anica Badanjak, internist endokrinolog

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

Za osobe sa šećernom bolesti ljeto je zahtjevan period i kada su na godišnjem odmoru i kada rade jer vruće i vlažno vrijeme može dovesti do zdravstvenih problema. Osobe s kroničnim bolestima općenito teže podnose visoke temperature i povećanu vlažnost zraka, osjećaju se umorno i tromo. Osobe sa šećernom bolesti osjetljivije su na ljetne uvjete od drugih. Održavanje dobre kontrole šećera u krvi je otežano: mogu se javiti i skokovi (hiperglikemija) i niska vrijednost šećera (hipoglikemija); sklonost gubitku tekućine iz tijela (dehidracija) veća je nego kod drugih; povećan je rizik od toplinske iscrpljenosti, sunčanice, toplinskog udara. Znakovi tih poremećaja su slični, važno ih je na vrijeme prepoznati i reagirati jer u protivnom mogu dovesti do stanja opasnih po život. Ako je vruće, na suncu ste, nezaštićeni, ne pijete tekućinu, a osjećate umor, vrti vam se, ošamućeni ste, boli vas glava, imate suha usta i oči, žedni ste, malo mokrite, sve to upućuje na gubitak tekućine iz tijela. Ako ništa ne poduzmete, gubitak tekućine bit će veći uz jako izraženo žeđanje, mokraća će biti tamna, osjećat ćete se jako loše zbog lupanja srca i niskog tlaka. Osobe s komplikacijama šećerne bolesti, oštećenjem krvnih žila i živaca osjetljivije su na iscrpljenost toplinom jer ne mogu dovoljno učinkovito rashladiti tijelo. To može biti posljedica poremećenog znojenja i gubitka znakova upozorenja da nešto nije u redu. Veliki gubitak tekućine dovest će do povećanja šećera u krvi.

Visoki šećer pojačava mokrenje i osoba se tako nađe u začaranom krugu sa sve većim i bržim pogoršanjem zdravstvenog stanja. Znakovi visokih vrijednosti šećera u krvi uključuju umor, pojačano žeđanje, učestalo mokrenje.

Visoke temperature mogu dovesti i do sniženih vrijednosti šećera u krvi, ispod 3,9 mmol/L (hipoglikemije), posebice kod osoba koje se liječe inzulinom, zbog ubrzanog metabolizma po vrućem i vlažnom vremenu.

Znakovi koji upućuju na niske vrijednosti šećera u krvi (hipoglikemiju) su osjećaj zbunjenosti, razdražljivost, nervoza, tjeskoba, glad, zamagljen vid, pojačano znojenje, drhtavica, ubrzan rad srca, vrtoglavica. Ako se ništa ne poduzme da se šećer u krvi povisi, stanje će se pogoršavati i može se razviti koma.

Da bi izbjegle neželjene učinke prevelike vrućine i vlage, osobe sa šećernom bolesti trebale bi se pridržavati sljedećih savjeta:

  • češće provjeravajte šećer u krvi (što je osobama s kontinuiranim bezbolnim mjeračima sada lako)
  • nosite prvu pomoć za slučaj hipoglikemije: brzodjelujuće ugljikohidrate - glukozne bombone, prirodni voćni sok (jabuka, naranča), med, šećer
  • pijte dovoljno tekućine (najbolje vodu, ali može i nezaslađeni čaj s limunom ili bez njega) i kada ne osjećate žeđ. Ne držite boce na suncu ili u autu na vrućem parkingu (posebice je opasna plastična ambalaža)
  • izbjegavajte alkoholna i zaslađena pića, kofein
  • ne zanemarite znakove upozorenja koje vam vaše tijelo šalje
  • reagirajte (sklonite se sa sunca, provjerite šećer, uzmite brzodjelujuće ugljikohidrate ako je šećer nizak, a ako mislite da je nizak i ne stignete provjeriti, popijte malo tekućine). Kod osoba s dužim trajanjem bolesti i koja nije bila dobro regulirana postoji opasnost da više nemaju znakove upozorenja za niske vrijednosti šećera (hipoglikemiju) pa moraju često kontrolirati šećer u krvi.
  • koliko je moguće držite se hladovine, a ako baš morate biti na suncu, zaštitite glavu šeširom, nosite sunčane naočale, namažite kožu izloženu suncu kremom za sunčanje (lice, vrat, dekolte, ruke, noge, stopala) kada izlazite iz kuće, tijekom ljeta, bez obzira gdje se nalazite.
  • nosite laganu, široku odjeću svijetlih boja, po mogućnosti da su ruke i noge pokrivene.
  • ne hodajte bosi po plaži, oko bazena ni po kući, posebice ako imate oštećenje živaca (dijabetičku neuropatiju) s gubitkom osjeta u stopalima, jer to može dovesti do oštećenja kože toplinom ili mehaničkom ozljedom s posljedičnim razvojem rane, infekcije itd.

Veći oprez

Kod vas bolest dugo traje, nije bila uvijek dobro kontrolirana i postoji vjerojatnost da imate razvijene dugoročne komplikacije kao što su oštećenje očiju, bubrega, živaca. Zbog toga je potreban veći oprez. Budite aktivni, ali ne izlažite se opasnostima. Kontrolirajte šećere prije, tijekom i nakon aktivnosti. Ako vježbate vani, neka to bude u jutarnjim satima kada je svježije. Plivanje na otvorenom (more, jezera) trebalo bi izbjegavati po najvećem suncu, od 11 do 17 sati. Ako vježbate u dvorani, neka je klimatizirana.

Posebno treba pripaziti na čuvanje inzulina (i drugih lijekova), jer ga vrućina može oštetiti. Pročitajte upute o čuvanju lijekova i pomagala. Kada inzulin nosite izvan kuće za ljetnih vrućina, koristite ručne frižidere, ali pazite da lijek nije u direktnom kontaktu s vrećicom leda. Kućne mjerače i trakice za šećer i ketone, inzulinske pumpe i druge potrepštine ne ostavljajte na izravnom suncu niti u vrućem autu. Ako vam je vrijednost šećera previsoka, možete je korigirati korektivnom dozom brzodjelujućeg inzulina. Osobe s tipom 1 šećerne bolesti ili one s tipom 2 koje se liječe inzulinom mogu biti u opasnosti od razvoja teške i životno opasne komplikacije - dijabetičke ketoacidoze. Ako žeđate, imate suha usta, učestalo mokrite i izmjerili ste visok šećer (16 ili više mmol/L), trebali biste provjeriti ketone u mokraći - vrijednost 3,0 mmol/l i viša zahtijeva hitno liječenje.

Osobe sa šećernom bolesti, posebice one koje se liječe inzulinom, uvijek bi trebale imati brzodjelujuće ugljikohidrate za slučaj niskih vrijednosti šećera, a oni skloni težim hipoglikemijama i glukagon (aplicira ga druga osoba, koristi se kada osoba ne može uzeti ništa na usta). Ako vam šećer u krvi padne ispod 3,9 mmol/L, uzmite 15 g ugljikohidrata (4 glukozna bombona, pola čaše prirodnog soka od naranče, jabuke ili klasične coca-cole) i nakon 15 minuta ponovo provjerite šećer. Ako je i dalje nizak, ponovite postupak ("pravilo 15-15" Američke udruge za dijabetes). Za sigurno i zdravo ljeto pazite na znakove gubitka tekućine iz tijela i toplinske iscrpljenosti, često kontrolirajte šećer u krvi. Ako imate pri ruci dovoljno tekućine (vode), pazite na redovne obroke i pravilno koristite inzulin (i ostale lijekove), znatno ćete smanjiti rizik za razvoj težih komplikacija.

Linker
27. travanj 2024 09:59