SHUTTERSTOCK
Prijete moždani udar i depresija

Pet standardnih lijekova koje ne biste smjeli prestati uzimati na svoju ruku

Neki lijekovi koji se redovito koriste ne smiju se naglo prekinuti ni pod kojim uvjetima

Bolje se osjećamo već nakon nekoliko tableta koje nam je propisao liječnik pa ih odlučujemo prestati piti. Iako većina zna da to i nije najpametnija odluka. Neki lijekovi koji se redovito koriste ne smiju se naglo prekinuti ni pod kojim uvjetima.

- Antibiotici se moraju dosljedno koristiti. Čak i ako su se, primjerice, bronhitis ili cistitis smanjili, treba ih uzimati točno prema uputama liječnika do kraja kako se bolest ne bi ponovno aktivirala. Ali i kod nekih drugih lijekova koji se često propisuju postoji rizik od povratnog učinka. To je pretjerana proturegulacija tijela kada iznenada nedostaje uobičajeni aktivni sastojak. Ovisno o lijeku, to može biti vrlo opasno - kaže Hans Michael Mühlenfeld, predsjednik Udruge liječnika opće prakse u Bremenu.

Lijekovi koje ne biste smjeli jednostavno prestati uzimati su:


1. Lijekovi za visoki krvni tlak

Kod lijekova koji se uzimaju za liječenje hipertenzije kao što su beta-blokatori krvni tlak obično pada na normalne vrijednosti. Međutim, može naglo porasti kada se lijek prekine uzimati, u najgorem slučaju postoji rizik od moždanog udara, upozorava Mühlenfeld.

- Kada uzimate lijekove za snižavanje krvnog tlaka, smanjuje se broj receptora u tijelu koji održavaju niski krvni tlak. Ako lijek iznenada nestane, tijelo više ne uspijeva održati krvni tlak u razumnim granicama. Lijekovi za visoki krvni tlak obično se moraju uzimati zauvijek. Osim toga, mogućnost da će visoki krvni tlak sam po sebi pasti je vrlo mala, osim u slučajevima kada se radi o pretiloj ili debeloj osobi koja je izgubila puno kilograma. Mršavljenje kod tih osoba ima za posljedicu i snižavanja tlaka - kaže.


2. Blokatori želučane kiseline

Neki uzimaju inhibitore protonske pumpe (PPI) po volji, odnosno svakih nekoliko mjeseci kada imaju žgaravicu. S druge strane, neki ove lijekove uzimaju bez recepta više od četiri tjedna, što nije poželjno.

- Ako tablete više ne želite uzimati nakon dugotrajne primjene, svakako biste to trebali učiniti polako, znači postupno smanjivati količinu aktivnog sastojka. Ovi lijekovi dostupni su u visokim, srednjim i niskim dozama - preporučuje Mühlenfeld. Kada se naglo prekinu, može doći do ponovnog prekomjernog stvaranja želučane kiseline.


3. Antidepresivi

Lijekovi za depresiju i anksiozne poremećaje obično se moraju uzimati mnogo mjeseci. Često se, međutim, stanje poboljša nakon nekoliko tjedana i pacijenti prestanu uzimati lijek.

- Zbog toga ne samo da se depresija može ponoviti nego iskustvo pokazuje da kasnije antidepresiv ne djeluje tako dobro kada se lijek ponovno uzima zbog recidiva. Zadatak je liječnika da objasni pacijentu na početku liječenja depresije da terapija lijekovima traje od devet mjeseci do godinu dana - objašnjava Mühlenfeld. Nakon toga, uz konzultacije s liječnikom, počinje postupno smanjenje doze i učestalosti uzimanja lijeka.


4. Hormoni tijekom menopauze

Kako bi se spriječili simptomi menopauze, ženama se ponekad propisuju nadomjesni hormoni, ali kako hormonska nadomjesnaterapija još izaziva kontroverzije, neke žene je prestanu uzimati. Tada su mogući ekstremni simptomi menopauze kao što su jaki valunzi, depresivno raspoloženje, glavobolje, lupanje srca... Ako želite prestati s terapijom, napravite to u dogovoru sa svojim liječnikom koji će smanjivati dozu tijekom nekoliko mjeseci.


5. Kortizon

Lijek se propisuje protiv teških alergija, ako je alergijska astma izmaknula kontroli, za upalu u koljenu ili ramenu i sl. Ako ne uzimate kortizon dulje od 14 dana, prekid ne bi trebao uzrokovati nikakve probleme. Međutim, oni koji moraju uzimati lijek duže ne smiju ga iznenada prekinuti. Naime, kortizon je hormon nadbubrežnih žlijezda, a ako se uzima kao lijek duže vrijeme, nadbubrežne žlijezde postupno ga prestaju proizvoditi. Ako se lijek iznenada prestane uzimati, javljaju se mučnina i po život opasno metaboličko stanje (Addisonova kriza). Kortizon bi se stoga trebao uzimati samo pod liječničkim nadzorom, tako da nadbubrežne žlijezde imaju priliku polako nastaviti svoju aktivnost.

Linker
05. ožujak 2024 18:29