Prim. dr. sc. Igor Grubišić, dr. med., spec. urologije, subspec. andrologije

 BORIS KOVACEV/CROPIX
pomoći ima

Ovo stanje sve je češće i kod muškaraca u 30-ima: pitali smo urologa što izaziva erektilnu disfunkciju i kako se liječi

Problemi s erekcijom utječu i na mentalno zdravlje te stalna zabrinutost i tjeskoba oko toga potiču da problem postane kroničan

Iako smo skloni vjerovati da na erektilnu disfunkciju ne treba pomisliti prije pedesete, nedavno je britansko istraživanje pokazalo da će je iskusiti većina muškaraca u nekom trenutku života, ali sve češće već u tridesetima. No, lijeka ima i ne treba se ustručavati potražiti pomoć. Pitali smo urologa dr. Igora Grubišića što sve izaziva probleme s erekcijom i što očekivati ako se pomoć potraži kod urologa.

- Povremeni problemi s erekcijom nisu razlog za zabrinutost, ali ako vam se kontinuirano tijekom nekoliko mjeseci javlja teškoća s postizanjem ili održavanjem erekcije, razgovarajte s liječnikom. Uzroci su raznoliki, mogu biti organski i psihogeni, ali su u većini slučajeva kombinirani. Dakako, kako erektilna disfunkcija ima negativan učinak i na mentalno zdravlje, stalna zabrinutost i tjeskoba nisu saveznici u izlječenju, već, naprotiv, pomažu održati stanje kroničnim. Erektilna disfunkcija može biti uzrokovana stresom, umorom ili zbog previše alkohola, ali ako se redovito događa, može biti i znak ozbiljnijih komplikacija. Tada treba posumnjati na visoki tlak, povišeni kolesterol, dijabetes, depresiju, anksioznost ili na probleme s hormonima - kaže dr. Grubišić.

Farmakološka i nefarmakološka pomoć

U liječenju erektilne disfunkcije postoje farmakološke i nefarmakološke metode te psihoterapija. Pomoć stoga možete potražiti kod liječnika obiteljske medicine, urologa, psihijatra ili seksualnog terapeuta.

- Kod nas sada već postoje mnogi liječnici koji su educirani u području seksualnog zdravlja, erektilna disfunkcija sve je manje tabu te sve više muškaraca - od vrlo mladih, što je zabrinjavajuće, do starijih - traži pomoć zbog tog problema - naglašava dr. Grubišić. Liječnik će razgovarati s vama i nastojati vam pomoći u otkrivanju razloga koji su mogli dovesti do erektilne disfunkcije. O tome ovisi i terapija. Nakon razgovora i pregleda detektirat će se mogući organski uzroci pa će liječnik tražiti vađenje krvi, kolor-dopler penisa i sl. Najčešće je prvi korak u liječenju uzimanje lijekova za erektilnu disfunkciju, koji se kombiniraju s različitim vrstama terapije, psihoterapijom ili drugim oblicima terapije.

- Lijekovi za liječenje erektilne disfunkcije nazivaju se inhibitori fosfodiesteraze (PDE5 inhibitori) te pomažu u postizanju erekcije uz spolni podražaj, stoga se uzimaju kao terapija na zahtjev, odnosno neposredno prije odnosa, ili kao redovita terapija, neovisno o spolnom podražaju, u dozama i učestalosti koje odredi liječnik. Koji će lijek biti najbolji, ovisi o osobnim potrebama za brojem spolnih odnosa te osobnom iskustvu s učinkom pojedinog lijeka i preporuci urologa. Ti su lijekovi učinkoviti, brzo djeluju i dobro se podnose, ali kao i svi lijekovi nisu bez nuspojava. Najčešće su glavobolja, svrbež, začepljen nos i vrtoglavica. Kod nekih se također mogu javiti promjene vida te bol u mišićima. Nestaju s prestankom uzimanja lijeka. Iako su prva terapija (na privatni recept i uz doplatu), ne preporučuju se osobama koje uzimaju lijekove na bazi nitrata. Stoga je uvijek potrebno slijediti upute liječnika, informirati ih o drugim lijekovima ako se uzimaju te bez savjetovanja s liječnikom ne posezati za preparatima koji se naširoko reklamiraju kao pomoć u liječenju erektilne disfunkcije, a nisu prošli stroge kontrole, mogu biti neučinkoviti, pa čak i štetni - upozorava dr. Grubišić.

Vakuum uređaj i injekcije

Ako lijekovi ne postignu učinak, liječnik će savjetovati mjerenje razine testosterona, jer i niska razina testosterona može dovesti do erektilne disfunkcije. U tom će se slučaju i testosteron uključiti u terapiju.

- Metoda izbora je i vakuum uređaj za erekciju koji radi tako da se stavi oko penisa te se pomoću pumpe evakuira zrak iz cilindra, što uzrokuje povećan dotok krvi u penis i erekciju. Nakon postizanja erekcije na korijen penisa je potrebno staviti silikonski prsten kako bi se spriječilo otjecanje krvi iz penisa, odnosno gubitak erekcije. Prsten se ne smije držati više od 30 minuta kako bi se izbjegle moguće posljedice na kožu - kaže dr. Grubišić.

Također, mogu se koristiti i intrakavernozne injekcije. Aktivna tvar alprostadil (prostaglandin) aplicira se direktno u tkivo penisa radi širenja krvnih žila, a erekcija se potakne za 10-15 minuta. Potrebna je edukacija o načinu davanja injekcije koju će provesti urolog, a u većini slučajeva educira se i partnerica.

- Mjesto aplikacije je vrlo važno. Aplicira se pri korijenu penisa te sa strane, što je bitno da se ne ozlijede živci ili uretra. Intrakavernozne injekcije ne preporučuju se kod alergija na aktivnu tvar te kod pacijenata koji su na antikoagulantnoj terapiji - kaže dr. Grubišić i ističe da se u jednom od deset slučajeva može pojaviti bol u penisu, koja traje dok traje i erekcija, te rjeđe dugotrajna, višesatna erekcija (prijapizam) koja može dovesti do ishemije i zahtijeva liječničku intervenciju.

Novije metode

- Novija metoda u liječenju erektilne disfunkcije su takozvani šokvalovi. Primjenjuju se u slučajevima dokazane vaskulogene erektilne disfunkcije i tada je ova terapija iznimno uspješna. To je terapija udarnim valom (SWT terapija) koja dovodi do poboljšane vaskularizacije i prokrvljenosti penisa. Liječenje se najčešće sastoji od osam tretmana jednom tjedno. Metoda se primjenjuje i u liječenju drugih stanja, primjerice kroničnog prostatitisa - kaže dr. Grubišić. Dodaje i kako se u stručnoj literaturi u posljednje vrijeme govori o novoj metodi liječenja injekcijama plazme s faktorom rasta, ali to je još u eksperimentalnoj fazi te će biti potrebno neko vrijeme da se metoda eventualno uvrsti u službene smjernice za liječenje.

Kojih deset manje očekivanih uzroka može dovesti do problema s erekcijom čitajte u novom broju najčitanijeg magazina za zdravlje. Potražite novi Doktor u kući na kioscima od 7. rujna.

Linker
25. travanj 2024 14:52