FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
pripazite

Ovo je najgora namirnica koju možete konzumirati ako često patite od nadutosti

Muči li i vas ova neugodna pojava


Zbog nadutog trbuha možete se osjećati deblje i letargično čak i ako ste inače vitki i puni energije. Klasični „proizvođači” plinova i nadutosti su grah sa svojim neprobavljivim oligosaharidima, rafinirani ugljikohidrati, mliječni proizvodi za osobe koje ne podnose laktozu te masti iz mesa i pržene hrane koje usporavaju probavu. No, čak i neke namirnice koje su dobre i zdrave za vas, poput jabuka i šljiva ili povrća kao što je brokula, kupus i prokulica sadrže škrob koji može uzrokovati pojavu plinova. I visok udio vlakana u cjelovitim žitaricama može izazvati nadutost. A što jednu namirnicu čini gorom od druge po pitanju nadimanja, zapravo ovisi o samoj osobi. Ipak, jedan sastojak koji bi svi trebali izbjegavati jer uzrokuje nadimanje su umjetni i prirodni nenutritivni zaslađivači (primjerice stevija).


Zamjena za šećer

Umjetna sladila poput aspartama sadrže tvari koje nisu lako probavljive i mogu uzrokovati nadimanje. Stevija je prirodna zamjena za šećer i često se kombinira sa šećernim alkoholima kao što je niskokalorični zaslađivač sorbitol u hrani i pićima kako bi se smanjio broj kalorija. No, sorbitol se ne razgrađuje potpuno u tankom crijevu pa onda uz djelovanje bakterija fermentira u debelom crijevu, a to dovodi do stvaranja plinova i pojave nadutosti. Umjetna sladila su sveprisutna, a to ih čini glavnim i odgovornim krivcem za nadimanje. Umjetna sladila su prisutna u žvakaćim gumama, keto desertima, pićima s kofeinom i ostaloj dijetnoj hrani. Gazirana pića koja sadrže umjetna sladila dvostruko jače djeluju na stvaranje plinova jer je tu prisutan još i ugljični dioksid.

- Kad su moji klijenti izbacili iz prehrane takve namirnice, nadutost se smanjila - kaže njujorški nutricionist Sydney Green. On, osim izbjegavanja tih uzročnika nadutosti, savjetuje neke prirodne načine kontrole plinova, poput pijenja čaja od komorača, koji pomaže u opuštanju gastrointestinalnih mišića, sporo jedenje, temeljito žvakanje hrane, konzumiranje više malih obroka tijekom dana i blago istezanje.

Želite li isprobati neki suplement koji bi ublažio nadutost, postoje neki pripravci koji sadrže probavne enzime koji razgrađuju proteine, masti i ugljikohidrate.

Linker
19. travanj 2024 21:28