SHUTTERSTOCK
Istraživanje tjedna

Opasna infekcija pogađa muškarce više nego što se dosad mislilo, može dovesti do nekoliko oblika karcinoma!

Nije samo ženska briga


Humani papiloma virus, poznatiji kao HPV, odgovoran je za veliku većinu slučajeva raka vrata maternice, ali o toj spolno prenosivoj infekciji ne trebaju brinuti samo žene. Naime, novo istraživanje znanstvenika s Nacionalnog sveučilišta u Córdobi u Argentini, objavljeno u časopisu Frontiers in Cellular and Infection Microbiology, sugerira da HPV pogađa i muškarce u daleko većoj mjeri nego se prije mislilo te da su sojevi HPV-a, koji ljude izlažu visokom riziku od raka, također povezani s većim postotkom oštećene i nefunkcionalne sperme, što pak ima direktne posljedice na plodnost muškaraca.


Cjepivo

Trenutačno se pozornost posvećuje isključivo otkrivanju virusa u cervikalnim pregledima žena, pa je cijeli raspon učinaka koje HPV može imati na muškarce relativno nedovoljno istražen, iako je dobro poznato da HPV uzrokuje rak penisa, anusa, usta i grla kod muškaraca. Unatoč tome, trebalo je proći dosta vremena da se kampanje za cijepljenje protiv HPV-a usmjere i na muškarce, odnosno dječake. Cjepivo protiv HPV-a dostupno je od 2006., a od 2022. godine Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da se cjepivo protiv HPV-a uključi u rutinsko cijepljenje za muškarce i žene. Ipak, "primarni cilj cijepljenja su djevojčice u dobi od 9 do 14 godina".

Dječaci se smatraju "sekundarnim ciljevima" samo tamo gdje je to "izvedivo i pristupačno". U 2019. godini oko četiri posto dječaka diljem svijeta primilo je cjelovito cjepivo u usporedbi s 15 posto djevojčica. Od 107 zemalja tek jedna trećina u program cijepljenja uključila je i dječake. Hrvatska, na sreću, spada u te zemlje. Program besplatnog cijepljenja protiv HPV-a uključuje i dječake i to već u petom razredu osnovne škole. U prošloj školskoj godini barem jednu dozu cjepiva primilo je 55 posto djevojčica i 39 posto dječaka od petog do osmog razreda, a među petim razredima cijepljeno je njih sedam tisuća. Međutim, ukupna cijepljenost još je mala te se i dalje radi na podizanju svijesti o tome da je HPV uzročnik čak šest vrsta raka. Zahvaljujući cjepivu protiv HPV-a u Velikoj Britaniji slučajevi raka vrata maternice smanjili su se za čak 90 posto, ali je rak grla i penisa povezan s HPV-om u porastu.

Sa Sveučilišta Uppsala u Švedskoj poručili su da je cijepljenje svih protiv HPV-a, bez obzira na spol, "jedini način da se iskorijeni ova prečesta infekcija i njezine dugoročne zdravstvene posljedice".

Linker
06. listopad 2024 09:10