Evo nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na to da s vašim srcem možda nije sve u najboljem redu
 FOTOGRAFIJE: MICROGEN GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
zdravlje

Obratite pažnju na ove simptome - sedam znakova da je možda vrijeme za pregled srca

Rani znakovi problema sa srcem često su nejasni, pomiješani s drugim tegobama ili se čini da uopće nemaju veze sa srcem

Iako zapravo cijelo vaše tijelo ovisi o tome kako vam radi srce, moguće je da uopće niste svjesni da sa srcem nešto nije u redu. Rani znakovi problema sa srcem često su nejasni (umor), pomiješani s drugim tegobama (žgaravica) ili se čini da uopće nemaju veze sa srcem (bolesti desni).

Poput svih drugih organa, i srcu je potreban kisik iz krvi koji se do njega doprema krvnim žilama. Kad postoji začepljenje neke krvne žile ili povećana potreba da srce snažnije pumpa krv (a ono je ne može zadovoljiti), dolazi do slabljenja cirkulacije i nedovoljne opskrbe kisikom u ostalim dijelovima tijela. Simptomi se tada mogu manifestirati bilo gdje u tijelu jer je srce središnji organ odgovoran za zdravlje. Srce je motor tijela i ako ono uspori i ne radi kako treba, motor ne može pokretati niti ostale organe i sustave. Nemojte čekati da se pojavi srčana bolest ili da doživite srčani udar, već obratite pažnju na znakove da možda trebate pripaziti na svoje srce. Evo nekoliko simptoma koji mogu ukazivati na to da s vašim srcem možda nije sve u najboljem redu.


1. Jako ste umorni

Najlakše je zaključiti da je manjak energije posljedica napornog ritma života te zanemariti taj simptom ili ga prihvatiti kao nešto s čim se jednostavno morate boriti svaki dan iznova. To može biti znak da srce nije posve zdravo. Kad srčani mišić ili zalistak počne zakazivati, moguće je da se to događa vrlo polako i postupno te simptomi u početku mogu biti blagi, poput umora. Ako spavate dovoljno, a i dalje se stalno osjećate umorni, shvatite to kao znak za uzbunu.


2. Lovite zrak dok se uspinjete stepenicama

Dok se uspinjete stepenicama zadihani ste i hvatate zrak? Mislite da je odgovor jednostavan - niste u formi. Ako vam se čini da više ne možete podnijeti tjelesnu aktivnost u omjeru u kojem ste mogli prije ili su vam svakodnevne aktivnosti (poput uspinjanja stepenicama) postale preteške, to bi mogao biti znak da vaše srce više nije u dobroj formi jer više ne može učinkovito pumpati krv u sve dijelove tijela. Dva simptoma mitralne bolesti zalistaka i kardiomiopatije, ali i nekih drugih bolesti srca, su nepodnošenje tjelesne aktivnosti i kratak dah. Nemojte misliti da vam je dovoljan odlazak u teretanu ili na fitness da biste to riješili, već posjetite kardiologa.


3. Postali ste anksiozni

Proteklih godinu dana je zaista bilo dovoljno razloga da svi postanemo pomalo anksiozni, no anksioznost često može biti simptom srčane bolesti. Stres, anksioznost i napadaji panike mogu uzrokovati palpitacije, a anksiozni poremećaj je povezan sa srčanim i krvožilnim bolestima, pokazalo je istraživanje objavljeno 2017. u časopisu Current Psychiatry Reports. Čak i ako ste uvjereni da je to samo tjeskoba koja vas povremeno hvata, bilo bi bolje da provjerite zdravlje srca jer i psihički poremećaj može s vremenom oštetiti srce.


4. Često imate vrtoglavice

Slaba cirkulacija može otežati opskrbu mozga i unutrašnjeg uha (koje je zaduženo za ravnotežu) krvlju. Ako vaše srce ne može dovoljno pumpati krv u sve organe tijela, moguće je da kad ustanete iz ležećeg položaja osjećate vrtoglavicu pa čak i blagu nesvjesticu.


5. Osjećate bol ili žarenje u području prsa

Možda je riječ o žgaravici, no možda i nije. Kad su srčane žile začepljene, to se može postupno manifestirati kao neodređena bol u području prsa, ruke, vrata i leđa. Obratite pažnju na takve simptome.


6. Kad perete zube krvare vam desni

Primijetili ste da pranje zubi četkicom ili čišćenje zubnim koncem uzrokuju krvarenje desni? Krvarenje iz desni nije normalna pojava i može biti znak upale desni ili bolesti desni. Periodontitis ili bolest desni je povezana s povišenim sistoličkim krvnim tlakom i lošijom kontrolom krvnog tlaka kod osoba s hipertenzijom. Spomenite taj problem, ne samo svom stomatologu, već i liječniku primarne zdravstvene zaštite ili kardiologu.


7. Puls u mirovanju vam je brži nego što je uobičajeno

Kako biste izmjerili puls u mirovanju, položite kažiprst i srednji prst na zapešće ispod palca ili na bočnu stranu vrata na mjesto gdje osjećate puls. Brojite otkucaje 30 sekundi, zatim taj broj pomnožite s dva kako biste izračunali otkucaje u minuti. Ako vam je puls u mirovanju između 60 i 100 (idealno je ispod 90), to je pokazatelj da srčani mišić radi dobro. Sve više od toga (ili značajno više) je razlog za odlazak na liječnički pregled.


ČITAJTE I: VELIKI VODIČ 'BOLESTI SRCA I KRVIH ŽILA' Sve što trebate znati u više od 40 najčešćih pitanja i odgovora

Linker
01. svibanj 2024 18:55