FOTOGRAFIJE: EVA-KATALIN GETTY IMAGES
zdravlje

Oboljelima od migrene nedostaje vitamina D i magnezija

Od migrene u Hrvatskoj pati oko 400.000 ljudi, a istraživanje je pokazalo kako unose manje tih nutrijenata od onih koji nemaju migrenu

Unos vitamina D, koji ima važnu ulogu u stvaranju i održavanju snažnog imuniteta, posebno je važan za osobe koje boluju migrene. Brojna su istraživanja pokazala kako unos vitamina D ima pozitivan utjecaj na imunosni sustav. Kod osoba oboljelih od migrene također je primijećeno da u organizmu imaju manje magnezija i vitamina D u usporedbi s onima koji ne pate od migrene.


Glavni izvori

- Od migrene u Hrvatskoj pati oko 400.000 ljudi, a istraživanje koje je provela Lucija Bušić pokazalo je da postoji neadekvatan unos vitamina D i magnezija kod oboljelih u odnosu na kontrolnu skupinu (neoboljelih) ispitanika, dok je znanstveno dokazano da adekvatan unos navedenih nutrijenata ima blagotvorno djelovanje kod napadaja migrene. Rezultati istraživanja pokazali su kako su oboljeli od migrene unijeli manje magnezija i vitamina D nego neoboljeli te je u obje skupine zabilježen nedovoljan unos nutrijenata - istaknula je izv. prof. dr. sc. Marina Krpan s Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta, dopredsjednica Udruge migrena Hrvatska.

Nova su istraživanja pokazala da se vitamin D ne može optimalno iskoristiti ako organizam nema potrebnu količinu magnezija. Unošenjem dnevne doze magnezija smanjuje se mogućnost nedostatka vitamina D. Glavni izvor vitamina D je njegova sinteza u koži pod utjecajem sunčeva svjetla. Najbogatiji prirodni izvor vitamina D3 je hrana, i to riba, morski plodovi, shiitake gljive, žumance, kvasac, punomasno mlijeko i ulje jetre bakalara.

I zdravim osobama i oboljelima od migrene, sukladno hrvatskim smjernicama za primjenu vitamina D, preporučena koncentracija vitamina D u krvi trebala bi iznositi od 75 do 125 nmol/l za optimalnu zaštitu od infektivnih bolesti.

Više informacija o ovoj bolesti možete pronaći na platformi migrena.hr.

Linker
25. travanj 2024 16:30