U povodu Hrvatskog dana multiple skleroze o toj autoimunosnoj bolesti govorili su vodeći stručnjaci iz Hrvatske, Slovenije i Srbije, te predstavnici bolesnika iz udruge ”MS Tim Hrvatska”

 Press
zdravlje

Novi pristup liječenju multiple skleroze: mijenjaju se protokoli za radiološke pretrage

‘Tinjajuće‘ lezije javljaju se u mozgu bolesnika s multiplom sklerozom i velik dio oboljelih doživi pogoršanje bolesti iako na magnetskoj rezonanci nema vidljivih upalnih procesa

Multipla skleroza je autoimuna bolest središnjeg živčanog sustava koja se zbog širokog spektra simptoma te različite prezentacije kod svakog bolesnika s pravom naziva bolešću s tisuću lica. Znanstvene spoznaje o multiploj sklerozi kontinuirano se nadograđuju. Danas se smatra da je MS tinjajuća bolest - iako tijekom radioloških pretraga nema vidljivih upalnih procesa, velik dio oboljelih doživi pogoršanje zbog tinjajućeg patološkog procesa koji utječe na cijeli središnji živčani sustav. Kao rezultat novih znanstveno utemeljenih spoznaja, nastale su nove preporuke kojima se optimizira provođenje i klinička interpretacija magnetske rezonancije (MRI) - promjena protokola za provođenje MRI-a kako bi se dodatno poboljšala mogućnost praćenja bolesti te omogućila što bolja procjena učinkovitosti liječenja, racionalizacija korištenja kontrasta prilikom provođenja pretrage i nove preporuke za provođenje pretrage kod djece i trudnica.


Narušena kvaliteta života

Multipla skleroza značajno narušava kvalitetu života, a bolesnici zbog onesposobljenosti često se moraju služiti pomagalima za hodanje ili vezani za invalidska kolica, postaju nesposobni za rad i trebaju njegovatelje. Za oboljele od MS-a teret bolesti je velik i jasna je potreba da se liječenje započne što je ranije moguće kako bi se kontrolirala aktivnost bolesti i usporio njezin napredak, smanjio rizik od novih pogoršanja bolesti, odgodio nastup trajne onesposobljenosti te općenito dovelo do boljeg dugoročnog ishoda bolesti. Tzv. „tinjajuće” lezije javljaju se u mozgu bolesnika s multiplom sklerozom, predstavljaju kroničnu i dugotrajnu upalu koja ostaje aktivna tijekom duljeg vremenskog perioda. Ispitivanje u 192 bolesnika koji boluju od multiple skleroze pokazalo je da prisustvo tinjajućih lezija povećava mogućnost razvoja kognitivnih problema i poteškoća pokretljivosti u usporedbi s bolesnicima bez tzv. tinjajućih lezija. Ispitivanje je također pokazalo da kod bolesnika u kojih su vidljive tinjajuće lezija postoji veća vjerojatnost progresije multiple skleroze. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6500 osoba.

O novim znanstvenim spoznajama vezanim uz multiplu sklerozu na briefingu za novinare u organizaciji u povodu Nacionalnog dana multiple skleroze, koji se obilježio 26. rujna, govorili su neurolozi iz Zagreba, Ljubljane i Srbije.


Što raniji početak liječenja

- Liječenje multiple skleroze treba biti proaktivno, rano, bazirano na medicini temeljenoj na dokazima i dostupno pravovremeno svim oboljelima, o čemu svjedoče brojne internacionalne i nacionalne smjernice. Što raniji početak liječenja bolesnika usporava progresiju bolesti, smanjuje rizik od nastanka novih relapsa bolesti, odgađa nastup trajne onesposobljenosti (invaliditeta), te općenito dovodi do boljeg dugoročnog ishoda bolest - rekao je prof. dr. sc. Mario Habek, specijalist neurolog iz KBC-a Zagreb, hrvatski predstavnik u Europskom društvu za liječenje i istraživanje multiple skleroze (ECTRIMS).Dr. sc. Gregor Brecl Jakob iz UKC-a Ljubljana istaknuo je važnosti ranog prepoznavanja i početka liječenja multiple skleroze.

- Uslijed novih znanstvenih spoznaja, strategija liječenja multiple skleroze u posljednjih se nekoliko godina značajno promijenila, ukazujući na važnost individualnog pristupa i multidisciplinarnog rada, a u odluku o liječenju potrebno je uključiti i bolesnika - rekao je dr. Brecl Jakob, a prof. dr. Jelena Drulović iz UKC-a Srbije istaknula je važnost redovitih kontrola.

Linker
17. travanj 2024 16:41