Bilo bi lijepo kada bi edukacija o oživljavanju postala dio obrazovnog programa.
Edukativna radionica

Novi ljudi s diplomom za oživljavanje

Zaklada Hrvatska kuća srca i udruga StEPP uručili su polaznicima edukativne radionice "Oživi me" diplome za završen tečaj o oživljavanju.

Zaklada Hrvatska kuća srca u suradnji s Gradom Zagrebom, Gradskim uredom za zdravstvo i Studentskom udrugom StEPP od 2014. godine provodi edukativnu javnozdravstvenu kampanju "Oživi me" u sklopu koje je educirano 2.350 osoba o kardiopulmonalnom oživljavanju.

Edukativne radionice započele su u listopadu ove godine te su bile otvorene za sve zainteresirane građane uz prethodnu prijavu, a sve s ciljem kako bi što više građana prošlo kroz obuku i bilo u mogućnosti pomoći osobama koje dožive srčani zastoj.

Misija organizatora je da edukacija o oživljavanju postane dio obrazovnog programa kako bi što više građana nestručnjaka savladalo vještinu oživljavanja i bilo u mogućnosti spasiti nečiji život kada se za time ukaže potreba.

Građani su na edukativnim radionicama imali priliku na jednostavan i njima prilagođen način naučiti kako prepoznati srčani zastoj, pravilno pozvati hitnu medicinsku pomoć, provoditi vanjsku masažu srca s umjetnim disanjem te druge postupke važne za spašavanje ljudskog života.

U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje.

Za sada nema točnih epidemioloških podataka o preživljavanju nakon izvanbolničkog srčanog zastoja za našu zemlju, ali procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih manje od 10. Statistika je uvijek nemilosrdna, stoga organizatori čine sve kako bi što više ljudi prošlo obuku oživljavanja i bilo u mogućnosti pomoći svojim sugrađanima.

Zaklada "Hrvatska kuća srca" ovom se kampanjom pridružuje svjetskim inicijativama i daje svoj doprinos borbi za svaki ljudski život.

  • bakalar, 600 g
  • krumpir, 350 g
  • mrkva, 200 g
  • luk, 200 g
  • suncokretovo ulje, 20 g
  • maslinovo ulje, 0,2 dcl
  • bijelo vino, 1 dcl
  • začini (sol, papar, češnjak, slatka crvena paprika, lovorov list, ružmarin, vrlo vrlo malo ljute paprike)
  • peršinov list, za posipanje

Priprema:

  1. Na zagrijanom suncokretovom ulju popržite sitno izrezan luk dok ne poprimi staklasti izgled.
  2. Dodajte na kocke izrezan krumpir, kockice mrkve, sitno izrezan češnjak i sve zajedno propirjajte još par minuta uz stalno miješanje.
  3. Dodajte maslinovo ulje i bijelo vino. Miješajte jednu minutu. Začinite.
  4. Dolijte vruću vodu da prekrije sve sastojke. Kuhajte na umjerenoj vatri.
  5. Kada je krumpir na pola kuhan, dodajte na krupne komade izrezan bakalar i dalje nastavite kuhati.
  6. Kada je krumpir skoro gotov, nekoliko komada zgnječite kako bi gulaš dobio na punoći. (Ovime ne trebate dodavati zapršku jelu.) Kuhajte još nekoliko minuta.
  7. Pred služenje izvadite lovor i grančicu ružmarina. Pospite usitnjenim peršinom i poslužite uz salatu.

Linker
15. studeni 2024 08:00