SHUTTERSTOCK
Od četvrtka

Novi Doktor u kući: Uz klasičnu nesanicu sada imamo i koronasomniju

Od nesanice pati čak svaka treća osoba

Kvalitetan san i usklađenost s biološkim ritmovima sigurno su put prema boljem zdravlju, višoj kvaliteti života, snažnijem imunosnom sustavu, dugovječnosti, pa i ljepoti. Ne postoji ni jedan farmaceutski pripravak koji može povoljno utjecati na toliko bitnih i različitih funkcija kao što to čini dobar san. Kako ga postići, a kada zbog poremećaja sna otići liječniku, u novom Doktoru u kući objašnjava mr. sc. Vjera Matković Ferreri, psihijatrica i somnologinja iz KBC-a Rijeka.

Ima pomoći

Mišljenje da je spavanje gubitak vremena je duboko ukorijenjeno. Pacijenti ne znaju da, osim uzimanja lijeka za spavanje, za loš san ima pomoći pa se i ne žale ili misle da je to normalno, a liječnici ni na studiji ni tijekom specijalizacija ne uče o spavanju, kaže dr. Ferreri. Ističe i kako je zabrinjavajuć porast kroničnih bolesti koje su sve povezane s narušenim cirkadijanim ritmom i snom, a u medicini spavanja i cirkadijanoj medicini su neiskorišteni potencijali za poboljšanje zdravlja, od prevencije do liječenja.

Korona i san

Osim toga, tijekom infekcije koronavirusom, i kad akutni simptomi prođu, izražena je pretjerana potreba za spavanjem uz stalni umor, a kod nekih se javlja nesanica ili isprekidan san. Za takve smetnje uveden je i pojam - koronasomnija.

Sve o poremećajima spavanja, posljedicama, ali i načinima liječenja doznajte u novom Doktoru u kući, na kioscima je od četvrtka, 6. listopada.

Linker
18. travanj 2024 06:36