NORMALNI KRVNI TLAK

Oba se krvna pritiska uzimaju u obzir pri mjerenju krvnog tlaka - poznato je da je 120/80 mmHg optimalan srčani tlak...

Mjerenjem tlaka predviđaju se izgledi za ozdravljenje srčanih bolesnika?

JEDNOSTAVNIM POSTUPKOM mjerenja tlaka liječnici mogu predvidjeti kakvi su izgledi srčanih bolesnika za njihovo ozdravljenje, ustvrdila je skupina američkih znanstvenika koja je nedavno o tomu provela studiju čiji su rezultati objavljeni u stručnom časopisu Journal of the American Medical Association.
Oni su ustanovili da je nizak sistolički tlak u trenutku primanja pacijenta u bolnicu povezan s većim postotkom smrtnosti kod srčanih bolesnika te se nadaju da će njihovo otkriće pomoći u poboljšanju ciljanog liječenja kod takvih pacijenata.

Da bi ustanovili vezu između sistoličkog tlaka i mogućnosti oporavka bolesnika, američki su liječnici pomno pregledali evidentirane podatke 48.612 pacijenata primljenih u američke bolnice zbog srčanih problema u razdoblju između 2003. i 2005.

Srčani ciklus, odnosno ritmične ciklične promjene tlakova tijekom rada srca dijele se na dva razdoblja - sistolu - kontrakciju miokarda i dijastolu - relaksaciju miokarda, a ona na faze. Dijastolički tlak mjeri pritisak u arterijama kad je srce relaksirano, a sistolički tlak pokazuje pritisak u arterijama kada srce kroz njih tjera krv.

Oba se krvna pritiska uzimaju u obzir pri mjerenju krvnog tlaka - poznato je da je 120/80 mmHg optimalan srčani tlak.

Znanstvenici su ustanovili da je kod srčanih bolesnika koji su primani u bolnicu s niskim sistoličkim tlakom, dakle nižim od 120 mmHg, zamijećen rizik od čak 7,2 posto od moguće smrti kod hitnog prijema, za razliku od 3,6 posto mortaliteta kod onih pacijenata s normalnim sistoličkim pritiskom - između 140 i 161 mmHg, a primjerice kod pacijenata s vrlo visokim sistoličkim tlakom koji je iznosio 161 mmHg mortalitet je bio samo 1,7 posto u odnosu na ostale grupe.

Liječnici su također ustanovili da su pacijenti s visokim sistoličkim tlakom puno bolje reagirali na liječnički tretman koji im je odmah pružen po dolasku u bolnicu te je zamijećen manji rizik od potencijalne smrti u razdoblju od 60 do 90 dana po izlasku iz bolnice. Dijastolički tlak ovdje nije bio presudan indikator.

U spomenutoj skupini američkih pacijenata više od 50 posto ih je imalo sistolički tlak viši od 140 mmHg. Dr. Gregg Fonarow, voditelj istraživanja provedenog u Ahmanson-UCLA Cardiomyopathy Centeru izjavio je kako će daljnja klinička istraživanja na ovome području sigurno otkriti više o razvoju srčanih bolesti. Također je kazao kako je ovdje važno istaknuti da je studija provedena na pacijentima s teškim srčanim oboljenjima, jer je za zdravlje zdravih osoba normalan ili nešto niži krvni pritisak bolji, a visoki tlak, kako je otprije poznato, može dovesti do raznih srčanih bolesti i drugih problema.

Linker
26. travanj 2024 02:10