FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Nokturija - kada je normalna, a kada ipak treba otići liječniku?

Osobe starije od 45 godina gotovo sigurno će to iskusiti

Često buđenje kako bismo piškili noću naziva se nokturija i s vremena na vrijeme, to je normalna pojava. Na primjer, osobe starije od 45 godina gotovo sigurno će to iskusiti. I to zbog niza razloga - od oslabljene funkcije mišića mjehura, postporođajnih promjena u zdjelici kod žena, povećane prostate kod muškaraca, kardiovaskularnog zdravlja do nekih neuroloških stanja koja mogu utjecati na hitnost mokrenja tijekom noći.

- Ipak, što više puta tijekom noći osoba ustane kako bi ispraznila mjehur, smatramo da je nokturija teža - kaže urolog Adam Ramin iz urološko-onkološkog centra u Los Angelesu.


Razlozi za nokturiju

- Kad se mjehur napuni blizu kapaciteta, instinktivno će se htjeti stisnuti kako bi se ispraznio. To je prirodni refleks mišića mjehura. Međutim, naši mozgovi su naučili od djetinjstva da inhibiraju ove prirodne kontrakcije dok ne budemo u kupaonici. Prosječno mokrimo 4-5 puta dnevno - dodaje dr. Ramin. Ako se susrećete često s noćnim mokrenjem, dobra je ideja voditi dnevnik mokrenja najmanje tjedan dana i posavjetovati se s liječnikom. Moguće je da unosite previše tekućine kasno popodne, pijete lijekove koji potiču mokrenje, imate preaktivan mjehur, dijabetes, prolapsu zdjelice ili neko drugo neurološko ili kardiovaskularno stanje koja liječnik može dijagnosticirati i početi liječiti.


Donji dio mokraćnog sustava nije glavni uzrok

- Naše srce i krvožilni sustav moraju uspješno pumpati krv u bubrege kako bi bubrezi filtrirali krv i proizveli urin tijekom budnih sati. Ako naš kardiovaskularni sustav ne uspije pumpati dovoljno krvi u bubrege, onda tijelo zadržava veliku količinu tekućine tijekom dana. Nokturija stoga ponekad može biti znak oslabljenog kardiovaskularnog sustava. Međutim, tada ona nije jedini simptom. Javljaju se i natečeni udovi, nepravilni srčani otkucaji, otekline zbog zadržavanja vode i opća slabost - objašnjava dr. Ramin.

Osim toga, budući da mjehur kontrolira mozak, postoji nekoliko neuroloških poremećaja koji mogu utjecati na funkciju mjehura. Najčešće su to demencija, Parkinsonova bolest, tumor mozga, moždani udar, zračenje mozga, operaciju mozga i apneju u snu. Međutim, opet, važno je zapamtiti da nocturija nije primarni simptom u tim slučajevima.


Pomoći ima

Liječnici naglašavaju da je najbolji način djelovanja posavjetovati se s liječnikom i nastojati olakšati simptome tako da prije spavanja ispraznite mjehur i pokušate ne piti mnogo tekućine neposredno pred spavanje. Liječnik može optimizirati vrijeme uzimanja lijekova koji potiču mokrenje ili ih zamijeniti drugima koji imaju manji učinak na mokrenje, a u manjem broju slučajeva (kod retencije mokraće) problem se rješava kirurški.

Linker
09. travanj 2024 08:31