FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
10 znakova

Nisu samo problemi s pamćenjem: najčešće promjene u ponašanju koje mogu upućivati na Alzheimerovu bolest

Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i skrb okoline poboljšava kvalitetu života oboljele osobe

Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti važno je kako za bolesnika i njegovu obitelj, tako i njegovu radnu sredinu. Najveći broj ljudi ne može procijeniti u kojem trenutku njihova 'zaboravnost' postaje ozbiljan zdravstveni problem. Nedovoljna obrazovanost o ovoj bolesti zato može biti uzrokom prekasnom odlasku liječniku - dijagnosticiranju Alzheimerove bolesti u poodmakloj fazi - čime se gube mogućnosti pružanja pravovremene i najkvalitetnije pomoći.


10 znakova Alzheimerove bolesti

1. Poremećaj pamćenja: razvija se postepeno, a najviše se zaboravljaju događaji koji su se nedavno dogodili.

2. Poteškoće u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti: održavanje osobne higijene, poteškoće u snalaženju u stanu ili na ulici, trgovini, stalno zametanje sitnih stvari - ključeva, naočala i sl.

3. Poteškoće govora, čitanja i pisanja: zaboravljanjem riječi u svakodnevnom govoru, zamjena istih riječi nekim sličnim riječima, izgovoreno je nerazumljivo, nema svrhu niti smisao ili se osoba često služi podjednakim odgovorima - frazama.

4. Gubitak prostorne i vremenske orijentacije: ne može se sjetiti koji je mjesec, dan ili godina, koje godišnje doba, ne snalazi se na od ranije poznatim mjestima.

5. Pogrešne procjene i odluke: ne razlikuje vrijednost novca, neprimjereno se oblači u odnosu na godišnje doba.

6. Poremećaj apstraktnog mišljenja: nemogućnost ispunjavanja nekog formulara, nerazumijevanje pojmova „rođendan“, „ljubav“, „pravednost“.

7. Učestalo gubljenje stvari, ostavljanje stvari na neuobičajenim mjestima, često traženje stvari po džepovima.

8. Promjene raspoloženja i ponašanja: izmjena ponašanja u smislu nemira, nervoze, ljutnje s naglom promjenom na preveliku smirenost i nezainteresiranost za događanje oko sebe, bezrazložna tuga i plakanje s izmjenom dobrog raspoloženja i smijeha.

9. Promjena osobnosti: pretjerana sumnjičavost, optuživanje okoline za krađu novaca, otuđivanjem stvari, strah od prisutnosti drugih osoba koje ne prepoznaje, strah od svega u okolini, ljubomora, nepovjerenje.

10. Gubitak koncentracije i interesa za socijalne aktivnosti, potpuna nezainteresiranost, osjeća se napuštenom, osamljenom i prestrašenom osobom.

Prvi i najizrazitiji simptom je gubitak pamćenja, nastavlja se psihičko propadanje i uz dosta dugo zadržavanje dobrog fizičkog izgleda pod pojmom 'očuvane fasade' dolazi i do fizičkog propadanja, te nepokretnosti.

Rano prepoznavanje Alzheimerove bolesti, liječnička skrb i skrb okoline poboljšava kvalitetu života oboljele osobe, stoga je važno prepoznati ovaj niz simptoma bolesti koji mogu ukazivati na početak bolesti, također je važno rano upućivanje liječniku kao i kontaktirati Savjetovalište za članove obitelji oboljele osobe od Alzheimerove bolesti.


SVI ZA PAMĆENJE

U Psihijatrijskoj bolnici Sveti Ivan predstavljen je EU projekt „Svi za pamćenje“ (SPAM), koji je namijenjen osobama s Alzheimerovom bolesti i drugih oblika demencija, kao i njihovim članovima obitelji.

- Nakon duge analize sa svim našim partnerima, odlučili smo pokrenuti ovaj Projekt koji će odgovoriti i pomoći na dio potreba oboljelih od Alzheimerove bolesti i drugih oblika demencije. Na taj način ćemo oboljelima, ali i njihovim članovima obitelji osigurati bolju kvalitetu života, a time i smanjenje troškova hospitalizacije. Tako će se smanjiti i opterećenje našeg zdravstvenog sustava. Kroz Projekt ćemo educirati 70 stručnjaka i 500 neformalnih njegovatelja - rekla je Mirela Šentija Knežević, univ. spec. dmin. urb., zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo, voditeljica Projekta. Više o ovom projektu saznate OVDJE.


ČITAJTE I: Ultimativni vodič kroz demenciju: faktori rizika, simptomi i sve o novim lijekovima i cjepivu protiv Alzheimera



IZVOR: alzheimer.hr

Linker
28. travanj 2024 19:28