Stres će samo ubrzati vašu 'genetičku sudbinu'.
 Getty Images/iStockphoto
doći će kad-tad

Nije u genima sve - na preranu pojavu sijedih utječe i ovih pet iznenađujućih faktora

Ako ste se pitali zašto vam je kosa 'preko noći' postala sijeda, ovo su neki od razloga.

Zašto zapravo kosa sijedi, zbog godina, stresa ili nečeg trećeg? Istina je da se sijeda kosa u većini slučajeva javlja s dolaskom zrele dobi jer je povezana s procesom starenja. Naime, sijeda kosa je posljedica manjka melanina, pigmenta koji kosi daje boju. Vi možda niste spremni za sijede, ali vaša kosa je. Za svako desetljeće nakon 30-e, rizik za sijedu kosu se povećava 10 do 20 posto.

Genetsko naslijeđe pak određuje prosječnu dob u kojoj će se kod nekoga početi javljati prve sijede vlasi. Pogledajte starije osobe u svojoj obitelji i znat ćete otprilike kad možete očekivati pojavu prvih sijedih vlasi. Ono što je zapisano u DNK-u ništa ne može promijeniti. Žao nam je...

Ako ste se pitali zašto vam je kosa 'preko noći' postala sijeda, osim genetike i starenja ovo su neki od razloga.


Autoimuna bolest

Autoimuna bolest kože, odnosno alopecija areta može uzrokovati pojavu sijedih vlasi. Stručnjaci objašnjavaju kako osobe s tim stanjem razvijaju male, okrugle, glatke mrlje na vlasištu te čak mogu izgubiti kosu na glavi i tijelu. Naime, imunološki sustav napada folikule kose što dovodi do njenog ispadanja. I kada kosa ponovno izraste, potpuno je bijela.


Zagađeni okoliš

Zagađeni zrak i toksini također mogu biti krivci za preranu pojavu sijedih vlasi. Kemikalije stvaraju slobodno radikale ili oksidativni stres, koji oštećuju proizvodnju melanina i ubrzavaju starenje kose.


Kronični stres

Stres će samo ubrzati vašu 'genetičku sudbinu'. Ako je vaša obitelj sklona sijedim vlasima, stres će poprilično ubrzati tu pojavu i kod vas.

Osim toga, stres može uzrokovati i ispadanje kose. I kad kosa ponovno počne rasti, obično sadrži manje pigmenta, a to može dovesti do brže pojave sijedih.


Dim cigarete

Bez obzira na to pušite li vi ili netko u vašoj okolinu, izloženost dimu može utjecati na boju kose. Istraživanje objavljeno 2013. otkrilo je kako pušaći 2, 5 puta češće ranije posijede od onih koji ne puše. Razlog najvjerojatnije leži u činjenici da pušači u svoje tijelo unose velike količine slobodnih radikala.


Hormonalne promjene

Zahvaljujući hormonima, vaša kosa može promijeniti teksturu, gustoći i naravno - boju. Ovaj proces počinje biti najvidljiviji s 30 godina.

Stručnjaci još uvijek pokušavaju shvatiti kako točno hormoni (poput estrogena, progesterona i kortizola) utječu na pojavu sijedih. S druge strane, ima žena koje su u 50-im godinama i prolaze kroz menopauzu, a nemaju ni jednu sijedu vlas.


IZVOR: www.rd.com

Linker
19. travanj 2024 05:38