Nemojte očajavati. Simptomi, tegobe i upale će se smanjiti kada se iz pehrane izbaci hrana koja uzrokuje osjetljivost.
 Foto: Istock
bitne razlike

Nije isto! Što je celijakija, a što intolerancija na gluten i laktozu

Kod osjetljivosti na gluten, osoba može imati slične simptome kao kod celijakije, no tijelo ne proizvodi antitijela tipične za celijakiju te ne dolazi do oštećenja crijevne sluznice.

U posljednje vrijeme dosta se priča o glutenu, štetnosti glutena, bezglutenskoj prehrani. No, prvo se treba pojasniti razlika između osjetljivosti na gluten i celijakije, ozbiljne kronične bolesti.

Celijakija se teško prepoznaje

Gluten je protein koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu, a oni koji boluju od celijakije ovu bjelančevinu doživotno moraju izbjegavati. Naime, potaknut glutenom, imunološki sustav može pretjerano reagirati i napasti vlastita tkiva i organe, uzrokujući smanjenu ili nikakvu apsorpciju hranjivih tvari u crijevima.

Ako se celijakija ne liječi, može doći do oštećenja sluznice tankog crijeva, a samim time, naglašavaju stručnjaci, i do razvoja ozbiljnih bolesti.

Ono što treba napomenuti jest da se celijakija teško prepoznaje. Smatra se da je na 10 ili čak 12 oboljelih samo jedan prepoznat. Razlog tome pripisuje se različitim simptomima i maloj svjesnosti o ovoj gastroenterološkoj bolesti.

Neki od simptoma celijakije su:

  • kroničan proljev ili zatvor
  • bol u abdomenu
  • nadutost
  • neobjašnjiv gubitak kilograma
  • anemija
  • umor
  • neplodnost

NAPOMENA: Ako mislite da bolujete od celijakije, nipošto ne prelazite na bezglutensku prehranu prije nego što se posavjetujete s liječnikom i obavite sve potrebne specijalističke pretrage.

Osjetljivost na gluten

Kod osjetljivosti na gluten, osoba može imati slične simptome kao kod celijakije, no tijelo ne proizvodi antitijela tipične za celijakiju te ne dolazi do oštećenja crijevne sluznice.

U ovom slučaju prehrana bez glutena (ili ona sa smanjenim udjelom glutena) može poboljšati kvalitetu života te smanjiti ili potpuno ukloniti simptome.

Neki od simptoma su:

  • Nadutost
  • Plinovi
  • Proljev
  • Zatvor
  • Vrtoglavica i umor bez posebnog razloga
  • Hormonalni disbalans
  • Česte glavobolje
  • Gruba koža na stražnjoj strani nadlaktica
  • Otekline i bolovi u zglobovima, posebno u prstima, koljenima i kukovima.

Foto: Istock
Nemojte ignorirati grčeve, bolove, proljev, zatvor, nadutost...

Intolerancija na laktozu

Laktoza je šećer koji se nalazi u mlijeku, a naša tijela koriste enzim nazvan laktaza za razgradnju tog šećera kako bismo ga mogli apsorbirati. Osobe koje ne podnose laktozu nemaju dovoljno enzima laktaze koji se nalazi u tankom crijevu.

Neki ljudi s niskim razinama laktaze ipak mogu probaviti mliječne proizvode, dok će drugi imati neugodne simptome.

Najčešći simptomi su:

  • Grčevi u trbuhu
  • Proljev
  • Nadutost
  • Povraćanje
  • Mučnina


Ako imate ove simptome 30 minuta do 2 sata nakon što ste popili mlijeko ili konzumirali mliječne proizvode, obratite se liječniku.

Liječnik može prvo preporučiti eliminacijsku dijetu, odnosno eliminiranje mlijeka i mliječnih proizvoda iz prehrane na kraće vrijeme kako bi se utvrdilo hoće li simptomi nestati.

Kako bi se prikupile dodatne informacije, ponekad je potrebno provesti i neke testove. Metode za utvrđivanje intolerancije na laktozu su: izdisajni test vodika, test s mlijekom, test glukoze u krvi, biopsija tankog crijeva, molekularne metode.

Promo

Linker
08. studeni 2024 08:40