Stanje se razvija polako, a odati ga može jedan simptom - loš zadah

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zdravlje

Neobičan miris koji ne biste trebali ignorirati - jeste li u opasnosti od dijabetesa tipa 2?

Dijabetes je ozbiljna bolest koja dovodi do prerane smrti i značajno umanjuje kvalitetu života


Šećernu bolest ili dijabetes karakterizira visok šećer u krvi, otpornost na inzulin i relativni nedostatak inzulina u tijelu. Procjenjuje se da svaka deseta odrasla osoba u svijetu ima šećernu bolest, a svaka druga ostane nedijagnosticirana i neliječena. Uz to, 541 milijun osoba u svijetu ima poremećenu toleranciju glukoze i u visokom su riziku od razvoja šećerne bolesti, od čijih posljedica svakih 5 sekundi jedna osoba umre.

Dijabetes tipa 2 čini oko 90 posto slučajeva dijabetesa i djelomično se može spriječiti održavanjem normalne težine, redovitim vježbanjem i dobrom prehranom. Prehrana i redovito vježbanje su i među glavnim pomagačima u liječenju ovog tipa dijabetesa. Stoga će prepoznavanje ranih znakova pomoći osobi da napravi sve odgovarajuće promjene potrebne za zdraviji život i smanjenje rizika od komplikacija šećerne bolesti.


Karakterističan znak i rani simptom

Kod dijabetesa tipa 2 tijelo ne može učinkovito koristiti inzulin za unos glukoze u stanice. Zbog toga se tijelo oslanja na alternativne izvore energije u tkivu, mišićima i organima. Stanje se razvija polako, a odati ga može jedan simptom - loš zadah. Naime, dijabetes tipa 2 podiže razinu glukoze u ustima što potiče rast bakterija, infekciju i loš zadah. Dijabetes tipa 2 također oštećuje krvne žile, što smanjuje protok krvi u cijelom tijelu, uključujući desni. Kada desni i zubi osobe koja ima šećernu bolest ne dobivaju odgovarajuću opskrbu krvlju, postaju slabi i skloni infekciji. Uz to, kada su šećeri u krvi visoki, tijelu postaje vrlo teško boriti se protiv infekcije pa zbog toga rane (i desni) teže zacjeljuju.

Dijabetes tipa 2 također uzrokuje suha usta i povećanu žeđ, a dehidracija uzrokuje zadah iz usta (halitozu) jer se bakterije u ustima brže razmnožavaju kada su usta suha. Suprotno tome, slina sadrži prirodne antimikrobne tvari koji štite od stvaranja bakterija.

I još jedan razlog - kada tijelo ne proizvodi inzulin, stanice ne primaju glukozu koja im je potrebna za gorivo. Tijelo će se zatim prebaciti na sagorijevanje masti umjesto šećera i proizvodi ketone. Visoka razina ketona (ketoacidoza) također često uzrokuje loš zadah. Tipični simptomi dijabetičke ketoacidoze uključuju povraćanje, dehidraciju, zbunjenost i neobičan voćni zadah.

Dijabetes je ozbiljna bolest koja dovodi do prerane smrti i značajno umanjuje kvalitetu života. Prema podacima CroDiab registra u Hrvatskoj je evidentirano 310.212 osoba s dijagnosticiranom šećernom bolešću, a procjenjuje se da je ukupni broj oboljelih više od pola milijuna. U 2020. prvi put od početka praćenje Registra ukupan broj oboljelih pao je u odnosu na ranije godine. Nažalost, prema stručnjacima to je rezultat slabijeg otkrivanja bolesti i povećane smrtnosti osoba sa šećernom bolešću. Stoga ju je važno otkriti i poduzeti mjere da se dobro kontroliraju razine šećera u krvi jer to smanjuje komplikacije i smrtnost.


Osim zadaha, ostali su simptomi dijabetesa tipa 2:

  • stalna glad
  • nedostatak energije
  • zamor
  • mršavljenje
  • često mokrenje
  • svrbež kože
  • mutan vid
Linker
24. travanj 2024 19:52