FOTOGRAFIJE: SOUTH_AGENCY GETTY IMAGES
Istraživanja pokazuju

Ne zavaravajmo se, e-cigarete jednako su štetne

Nisu zdrava alternativa klasičnim cigaretama, odnosno štetne su za zdravlje srca, krvnih žila i pluća

Nakon dugo godina pušenja klasičnih cigareta odlučili ste pronaći bolju alternativu, barem ste tako mislili, i odabrali ste e-cigarete (vaping). Moramo vas razočarati i reći vam da je pušenje e-cigareta izaziva začepljenje krvnih žila jednako kao i pušenje običnih cigareta, pokazuje nova studija. Što znači da to nije zdrava alternativa. Aerosoli imaju negativan učinak na membranu koja oblaže unutrašnjost srca i krvnih žila te pomaže u kontroli zgrušavanja krvi, kažu znanstvenici. Smanjena funkcija membrane, poznata kao endotel, može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Kako utječu na srce

Proizvodi za vaping testirani su na štakorima, a krvne žile su im se suzile do 67 posto, slično kao i kod začepljenja zbog cigareta. Profesor Matthew Springer rekao je da nalazi istraživanja ukazuju na to da je vaping štetan: "Kada udišete suspenziju čestica, bilo da je iz duhana ili marihuane, bilo da je to dim ili aerosol, sve to ima isti učinak. Poznato je da e-cigarete mogu oštetiti vaskularnu funkciju kod ljudi." Isto tako, istraživanja su pokazala da isparavanja predstavljaju rizik za zdravlje srca, a autori studije iz 2019. godine ističu da aerosoli u tekućinama e-cigareta sadrže čestice oksidansa, aldehide i nikotin, koji utječu na zdravlje srca i krvožilnog sustava.

U izvješću National Academies Pressa (NAP) iz 2018. godine pronađeni su značajni dokazi da uzimanje dima iz nikotinske e-cigarete izaziva povećanje otkucaja srca, ali i dokazali da dim iz e-cigarete povećava krvni tlak. Oboje bi moglo dugoročno utjecati na zdravlje srca. Nasuprot tome, studija iz 2019. procijenila je podatke iz nacionalnog istraživanja na gotovo 450.000 sudionika i nije pronašla značajnu povezanost između upotrebe e-cigareta i srčanih bolesti. Međutim, otkrili su da ljudi koji su pušili i konvencionalne cigarete i e-cigarete imaju veću vjerojatnost oboljenja od bolesti srca.

Istraživanje zdravstvenih učinaka vapinga u tijeku je i može proći neko vrijeme prije nego što shvatimo dugoročne rizike.

Kako utječu na pluća

Neke studije ukazuju na to da e-cigarete mogu imati negativne učinke na pluća, ali potrebna su dodatna istraživanja. Konkretno, studija iz 2015. ispitivala je učinke aromatiziranih e-tekućina na ljudske plućne stanice i plućne stanice kod miševa. Znanstvenici su izvijestili o brojnim štetnim učincima na obje vrste stanica, uključujući toksičnost, oksidaciju i upalu. Međutim, ti se rezultati ne mogu nužno generalizirati u stvarnom životu. U istom izvješću NAP-a za 2018. utvrđeno je da postoje neki dokazi da izloženost e-cigaretama ima štetne učinke na dišni sustav, ali da su potrebne dodatne studije kako bi se razumjelo u kojoj mjeri vaping doprinosi respiratornim bolestima. Nažalost, učinci na zdravlje pluća neće se vidjeti još 20 do 30 godina. Isto toliko je trebalo da znanstvenici uoče negativne učinke klasičnih cigareta. Punu jačinu učinaka otrovnih sastojaka e-cigareta možda nećemo znati još tri desetljeća.

Linker
05. ožujak 2024 20:29