FOTOGRAFIJE: EUGENEKEEBLER GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Benigna hiperplazija prostate

Ne požurujte mokrenje, tako ćete pomoći prostati

Pijte tekućinu ravnomjerno tijekom dana, a ograničite u večernjim satima, posebno ako se često budite noću radi mokrenja

Benigna hiperplazija prostate (BPH) je nemaligni, prekomjerni rast stanica prostate. Ne može se izliječiti pa se u većini slučajeva terapija usredotočuje na smanjenje simptoma. Liječenje se određuje ovisno o jačini simptoma, koliko smetaju oboljelom i postoje li komplikacije. Američka udruga urologa nudi preporuke za tretiranje benigne hiperplazije prostate ovisno o izraženosti simptoma, na temelju čega su sastavili i ljestvicu. Simptomi koji su blagi ili oboljelog ne smetaju previše (na ljestvici od 0 do 7) najbolje se liječe pažljivim praćenjem. To znači da treba napraviti male promjene u načinu života i kontrolirati simptome. Nisu potrebni lijekovi ni operacija, ali su nužni redoviti pregledi kako bi pacijent i liječnik bili sigurni da se stanje ne pogoršava.


Što sami možete učiniti

Liječenje umjerenih do teških simptoma (rezultat od 8 ili više): ako simptomi ne utječu prejako na kvalitetu života, može se odlučiti na liječenje lijekovima. Ako su jači ili osoba želi agresivnije liječenje, može ići na operaciju ili primijeniti manje invazivne terapije kao što su transuretralna mikrovalna termoterapija (TUMT) ili transuretralna ablacija iglom (TUNA). Komplikacije BPH-a kao što su otežano mokrenje, infekcije mokraćnog sustava, bubrežni kamenci, oštećenja bubrega ili krv u mokraći treba tretirati kirurški. Ipak, postoji nešto što možete učiniti sami da bolest ne utječe na kvalitetu života: nemojte požurivati mokrenje. Pokušajte se opustiti dok ste na zahodu. Pijte tekućinu ravnomjerno tijekom dana, a ograničite u večernjim satima, posebno ako se često budite noću radi mokrenja. Ako je moguće, izbjegavajte lijekove koji vam pogoršavaju simptome.

Linker
18. svibanj 2024 21:01