SHUTTERSTOCK
NEOČEKIVANO

Ne bacajte ovaj dio trešnje! Iskoristite ga za čaj i poboljšajte rad bubrega, smanjite visoki tlak, regulirajte probavu

Na jednostavan način uklonite toksine iz tijela


Ponekad oni najmanji i „najnebitniji“ dijelovi biljaka mogu imati iznenađujuće koristi za naše zdravlje. Na primjer peteljke trešnje - ove sitne stabljike koje pričvršćuju trešnje na grane na prvi pogled mogu se činiti beznačajnima, a zapravo pakiraju snažan udarac kada je u pitanju jačanje našeg zdravlja.

Od antioksidativnih svojstava koja pomažu u borbi protiv štetnih molekula u našem tijelu do potencijalnih protuupalnih učinaka koji bi mogli olakšati svakodnevnu nelagodu, ove skromne peteljke prirodni su pojačivač zdravlja.

Zdravstvene dobrobiti

  • Diuretički učinci - Čaj od peteljki potiče funkciju bubrega i češće mokrenje, što pomaže u eliminaciji štetnih tvari iz tijela. Ovaj diuretski učinak može biti koristan kod problema poput zadržavanja tekućine, oticanja i visokog krvnog tlaka. Također pomaže u ublažavanju simptoma infekcija urinarnog trakta ispiranjem bakterija iz mjehura.
  • Protuupalna svojstva - Peteljke trešnje sadrže flavonoide koji imaju protuupalna svojstva, smanjujući upale u tijelu. To može biti posebno korisno kod stanja kao što je artritis, pomažući u smanjenju bolova i poboljšanju pokretljivosti zglobova.
  • Regulacija probave - Tanini u peteljkama trešnje mogu pomoći u regulaciji probave i smanjenju simptoma proljeva. Njihova adstrigentna svojstva pomažu u smanjenju upale crijevne sluznice i regulaciji crijevne pokretljivosti.
  • Antioksidativna zaštita - Flavonoidi i fenolne kiseline prisutni u peteljkama trešnje djeluju kao antioksidansi, neutralizirajući slobodne radikale i štiteći stanice od oksidativnog stresa. To može pomoći u prevenciji kroničnih bolesti i usporavanju procesa starenja organizma.
image
SHUTTERSTOCK

Priprema čaja od peteljki trešnje

Sastojci

  • 1-2 žlice suhih peteljki trešnje
  • 500 ml vode

Upute

  1. Priprema peteljki - Ako koristite svježe peteljke, operite ih i osušite na suhom i tamnom mjestu. Ako su već suhe, možete ih odmah koristiti.
  2. Kuhanje - Stavite suhe peteljke u lonac i prelijte ih vodom. Pustite vodu da prokuha na srednje jakoj vatri.
  3. Nakon što voda prokuha, smanjite vatru na lagano i pustite da čaj lagano krčka 10-15 minuta. To će osloboditi sve dobre tvari iz peteljki u vodu.
  4. Procjeđivanje - Sklonite lonac s vatre i ostavite čaj da odstoji još 5 minuta. Nakon toga, procijedite čaj kroz cjedilo kako biste uklonili peteljke i dobili čistu tekućinu.
  5. Posluživanje - Čaj od peteljki trešnje možete piti topao ili ohlađen. Po želji, možete dodati med za prirodnu slatkoću ili limun za osvježavajući okus i dodatni unos vitamina C.

Važno je konzumirati čaj od peteljki trešnje umjereno. Iako rijetko, moguće su i alergijske reakcije, stoga je važno pratiti reakcije organizma i prekinuti konzumaciju ako se pojave simptomi alergije.

Linker
23. listopad 2024 14:44