Zaboravili ste na sastanak, a za ručak ste se fino 'natukli' luka. Ili jurite na spoj, a još osjećate taj loš zadah. Kako ga se osloboditi.
1. Mrkva ili celer
Sljedeći put kad zaglavite na partyju, zaputite se u kuhinju domaćina i zgrabite mrkvu ili celer. Oni mogu djelovati kao zamjena za četkanje i čiste usta od ostatka hrane, koje mogu uzrokovati loš zadah. Njihova stvarna snaga je, međutim, u poticanju proizvodnje sline.
2. Voda
Hidratacijom će usna šupljina zadržati potrebnu vlažnost. Kad god nešto pojedete ili popijete, stvara se nova količina sline koja je važna za odvijanje normalnih procesa u usnoj šupljini i otklanjanje neugodnih mirisa.
3. Čaj
Osim što pomaže kod problema sa suhim ustima, čaj ima i neke druga svojstva koja poboljšavaju zadah. Znanstvenici su otkrili da polifenoli, kemijski spojevi pronađeni u crnom i zelenom čaju mogu spriječiti rast bakterija koje uzrokuju neugodan zadah.
4. Jabuke
Prije nego što odjurite na sastanak ili spoj, zgrabite jabuku. Jabuke sadrže oksidirane polifenole, koji pomažu neutralizirati miris koji proizvodi bakterija u vašim ustima. I što je odlično, kad zagrizete jabuku uklanjate bakterije koje su na zubima.
5. Kava
Ali samo ako je crna. Istraživači na Sveučilištu Tel Aviv otkrili su da kava može zaustaviti loš zadah. Ipak, dodavanje mlijeka u kavu poništava njen koristan učinak. Mlijeko se u ustima fermentira i isušuje, a zatim dolazi i do razvoja bakterija.
6. Peršin
Koliko puta ste naručili jelo puno češnjaka, da biste poslije shvatili da više nemate žvakaćih guma. Ako ste u 'škripcu' žvačite peršin koji vam ukrašava tanjur. Nedavna studija otkrila je da neki enzimi u peršinu pomažu pri neutralizaciji zadaha od češnjaka.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....