Hrana koja pomaže spuštanje tlaka:
1. Borovnice i maline
Ovo voće sadrži antocijane, antioksidanse koji pomažu snižavanju tlaka. U studiji koja je obuhvatila više od 34.000 ljudi pokazalo se da oni koje su uzimali najviše antocijana, uglavnom iz borovnica i malina, imaju osam posto manji rizik od pojave visokog tlaka nego oni koji imaju nizak unos antocijana.
2. Banane
Banane sadrže obilje kalija, minerala važnog za održavanje dobrog krvnog tlaka. Kalij ublažava učinak natrija i smanjuje zategnutost stijenki krvnih žila. Odrasla osoba trebala bi unositi oko 4,7 grama kalija na dan, hranom. Osim banana, njime obiluju avokado, dinje, gljive, batat, rajčica, tuna, grah.
3. Zob
Zob sadrži beta-glukan, tip vlakna koji može sniziti razinu kolesterola, ali i tlaka. Revizija 28 studija pokazala je da veća konzumacija beta-glukana može sniziti i sistolički i dijastolički tlak.
4. Cikla
Sok od cikle može sniziti tlak, kratkoročno i dugoročno, dokazalo je istraživanje iz 2015. u kojem su ljudi s visokim tlakom tijekom četiri tjedna svaki dan pili 250 ml soka od cikle. Učinak soka bio je mjerljiv unutar 24 sata. Redovito pijenje soka dovelo je do prosječnog snižavanja tlaka oko 8/4 mmHg, što je za mnoge sudionike značilo spuštanje u normalne okvire. U prosjeku jednokratno uzimanje lijeka protiv hipertenzije snižava tlak za 9/5 mmHg.
5. Tamna čokolada
Postoje znanstveni dokazi da jedenje kakaom bogate čokolade snižava tlak kod osoba s hipertenzijom i prehipertenzijom. Izabrati treba čokoladu s najmanje 70 posto kakaa i pojesti najviše trideset grama na dan.
6. Zeleno lisnato povrće
Lisnato zeleno povrće bogato je nitratima, koji pomažu kontrolu krvnog tlaka. Neka istraživanja sugeriraju da se jedenjem jedne do dvije porcije tog povrća na dan može sniziti tlak u iduća 24 sata. Takav učinak imaju kupus, raštika, komorač, kelj, zelena salata, špinat, blitva...
7. Češnjak
Prema nekim znanstvenim spoznajama, češnjak povećava stvaranje dušikovih oksida u organizmu, što pomaže opuštanju mišića i širenju krvnih žila. Te promjene mogu sniziti visoki krvni tlak, gornji i donji.
8. Fermentirana hrana
Fermentirana hrana sadrži probiotike, “dobre” bakterije koje imaju važnu ulogu u održavanju probavnog zdravlja. Jedenje probiotika može umjereno utjecati i na snižavanje visokog tlaka. Fermentirane namirnice koje bi trebalo uvrstiti u prehranu su prirodni jogurt, jabučni ocat, miso, tempeh, kimchi (fermentirano povrće), kombucha (gljiva).
9. Mahunarke
Mahunarke (leća, grah, grašak, slanutak...) obiluju biljnim proteinima i vlaknima. Istraživanje na štakorima, kojima su mahunarke činile 30 posto jelovnika, pokazalo je da ova skupina namirnica spušta razine tlaka i kolesterola.
Namirnice koje pomažu kod niskog tlaka, odnosno pomažu dići tlak:
1. Sol
Slane namirnice mogu podići krvni tlak, ali nemojte unositi više od pet grama dnevno. U tu svrhu preporučuju se zdraviji slani izbori - usoljena i dimljena riba, svježi sir i masline koje obiluju i vitaminom E, željezom i bakrom. Osobito su dobrodošle kao pomoć kod naglog pada tlaka.
2. Voda
Dehidracija smanjuje volumen krvi, a to može dovesti do pada krvnog tlaka. Ključno je biti stalno dobro hidriran. Uvrstite u jelovnik povrće i voće bogato vodom.
3. Čaj od sladića
Pijenje ovog čaja može pomoći u podizanju ekstremno niskog krvnog tlaka. To je moguće zato što sladićev čaj može smanjiti učinak aldosterona, hormona koji pomaže regulirati utjecaj soli u organizmu.
4. Kava, čaj...
Glavni sastojak kave, kofein, poznat je kao kratkotrajni podizač tlaka. Ako vam tlak naglo padne, popijte šalicu kave ili crnog čaja.
5. Namirnice bogate vitaminom B12
Niske razine vitamina B12 mogu voditi u anemiju, koja pak snižava tlak. Jaja su vrlo bogata ovim vitaminom, a njegov dobar izvor je i govedina te obogaćene žitarice.
6. Chia sjemenke
Osobito su dobar izvor kalija, minerala koji je nužan za održavanje normalnih vrijednosti tlaka. Kalijem obiluju i banane, citrusno voće, mahunarke
7. Limun
Limunov sok vrlo je učinkovita pomoć kod niskog tlaka čiji je uzrok dehidriranost. Antioksidansi u njemu pomažu regulirati cirkulaciju krvi i održati tlak na poželjnim razinama. Ako tlak naglo padne, popijte limunadu s malo šećera.
8. Mlijeko s bademom
Tradicionalni recept za podizanje niskih vrijednosti tlaka djeluje na nadbubrežnu žlijezdu. Namočite četiri do pet badema u vodi preko noći, ujutro ih ogulite i zgnječite u glatku pastu. Dodajte u šalicu kuhanog mlijeka. Pijte svako jutro nekoliko tjedana.
Sve doznajte u novom broju Doktora u kući koji uz Jutarnji list izlazi u četvrtak, 7. studenog.