SHUTTERSTOCK
saveznik imuniteta

Najjači je borac protiv prehlade i gripe, a njegov manjak vodi do upalnih bolesti, hipotireoze i gubitka kose

Ako nekome manjka cinka, vrlo je vjerojatno da mu manjka i mnogih drugih hranjivih tvari

Cink je esencijalni mineral u tragovima prisutan u stanicama u cijelom tijelu i s brojnim važnim funkcijama, uključujući obrambenu funkciju, rast i razvoj, zdravlje mozga, spavanje i dobro raspoloženje, zdravlje očiju i kože, proizvodnju testosterona, kontrolu inzulina... Možda je zapravo najlakše reći da je cink veliki organizator koji pomaže tijelu u apsorpciji svih ostalih nutrijenata, pa ako nekome manjka cinka, vrlo je vjerojatno da mu manjka i mnogih drugih hranjivih tvari, što onda dovodi do ozbiljnih posljedica koje pogađaju i imunosni sustav. Što se tiče obrane organizma, poznato je da cink ubrzava zacjeljivanje rana, pomaže dozrijevanje T-limfocita i skraćuje trajanje virusnih infekcija, a čini se da k tome pomaže usporiti imunosni odgovor i kontrolirati upalu u tijelu.

Cink je i ključan nutrijent za štitnjaču jer ga tijelo treba da proizvodilo hormone štitnjače. Nedovoljan unos cinka vodi do hipotireoze, pokazalo je istraživanje koje je objavljeno u časopisu International Journal of Trichology.

Kontrolira imunosni odgovor

Novo istraživanje, naime, sugerira da cink pomaže u kontroli infekcije tako što nježno povlači “kočnice” imunosnog odgovora sprečavajući time nekontroliranu prekomjernu upalu koja može izazvati veliku štetu, pa i smrt. Ženama je potrebno oko 12 mg cinka na dan, muškarcima oko 15 mg, a djeci oko 10 miligrama. Bez negativnih posljedica odrasli mogu unositi i do 40 mg, ali to ne bi trebalo biti dugotrajno jer će smanjiti apsorpciju bakra i željeza. Snižene vrijednosti cinka bilježe se kod alkoholičara, pušača, dijabetičara i trudnica. Uvjerljivo najbogatiji prehrambeni izvor cinka su kamenice, u šest kamenica srednje veličine ima oko 32 mg cinka, dakle više od dvostruke dnevne potrebe.

Izvori su i neke druge školjke, rakovi, crveno meso, ali i namirnice biljnog porijekla. Od mesa spomenimo govedinu (100 g = 4,8 mg cinka), od školjki dagnje (100 g = 1,5 mg), od ostalih izvora sjemenke sezama (100 g = 10,2 mg), sjemenke bundeve (100 g = 7,81 mg), shiitake gljive (100 = 7,66 mg), tamnu čokoladu (100 g = 6,8 mg), sjemenke lana (100 g = 5 mg), slanutak (100 g = 3,43 mg), grah (100 g = 2,79 mg). Jaje sadrži oko 0,5 mg cinka.

image
SHUTTERSTOCK

Simptomi manjka

Manjak cinka u organizmu može izazvati ispadanje kose, poremećaje okusa i njuha, poremećaje u rastu, sporije zacjeljivanje rana, smanjenu spermatogenezu, dermatitise, akne... Već se i manji nedostatak odražava na rad timusa te smanjuje produkciju citokina, važnih medijatora upalnih bolesti.

Interakcije su moguće s nekim antibioticima i kontraceptivima, ali i sa suplementima kalcija, magnezija, bakra i željeza. Zato se prije uzimanja treba konzultirati s liječnikom.

Linker
12. travanj 2024 09:25