SHUTTERSTOCK
faktori rizika

Može se dogoditi bilo kome, bilo kad, bilo gdje... Znate li koji je uzrok svakog petog moždanog udara?

Godišnje se u Hrvatskoj liječi oko 13.000 osoba zbog moždanog udara, a po smrtnosti od cerebrovaskularnih bolesti šesti smo među 34 europske zemlje

Moždani udar može se dogoditi bilo kome, bilo kad, bilo gdje. Doživjet će ga svaka četvrta odrasla osoba. Međutim, gotovo svi udari mogu se spriječiti mjerama prevencije, savjetuje dr. Verica Kralj, voditeljica Odjela za srčano-žilne bolesti u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Prvi je korak prepoznati i razumjeti vlastite rizične čimbenike i zaštititi se djelujući na njih.


1. VISOKI KRVNI TLAK - više od polovine moždanih udara uzrokovano je visokim krvnim tlakom. Jednostavnim pregledom i kontrolom krvnog tlaka možemo znatno smanjiti rizik moždanog udara.


2. TJELOVJEŽBA - pridržavanjem preporuka o minimalnoj količini tjelesne aktivnosti - 30 minuta umjerene aktivnosti pet puta tjedno - možemo reducirati vlastiti rizik za 25 posto.


3. DEBLJINA - prekomjerna tjelesna težina uzrok je svakog petog moždanog udara. Osobe s prekomjernom tjelesnom težinom imaju 22 posto viši rizik od moždanog udara, dok je kod pretilih osoba taj rizik viši za čak 64 posto!


4. PREHRANA - smanjenjem soli, šećera i masti te povećanjem unosa povrća i voća pomažemo održati primjerenu tjelesnu težinu, krvni tlak i kolesterol, čime znatno sprečavamo pojavu moždanog udara.


5. FIBRILACIJA ATRIJA - nepravilni, uglavnom prebrzi otkucaji srca veliki su rizik za moždani udar ako se ne liječe. Češće imaju smrtni ishod ili za posljedicu imaju teža oštećenja.


6. PUŠENJE - više od desetine slučajeva moždanog udara povezano je s pušenjem. Kako biste povećali šanse za uspješan prestanak, korisno je potražiti pomoć stručne osobe.


7. ALKOHOL - smanjenje unosa alkohola na dvije jedinice dnevno za muškarce i jednu jedinicu za žene smanjit će i vaš rizik od moždanog udara.


8. KOLESTEROL - više od četvrtine slučajeva moždanog udara povezano je s visokom razinom "lošeg" (LDL) kolesterola. Razinu kolesterola možemo kontrolirati prehranom, životnim stilom i lijekovima.


9. DIJABETES - svaka peta osoba koja doživi moždani udar je dijabetičar, a oni uz to imaju fatalnije posljedice moždanog udara u usporedbi s općom populacijom. Smanjenje rizika od dijabetesa te kontrola glikemije smanjit će i rizik od moždanog udara.


10. DEPRESIJA I STRES - čak jedan od šest moždanih udara je povezan s mentalnim zdravljem. Depresija i stres povećavaju rizik od manjih moždanih udara, posebno kod starijih ljudi.

Ovih deset koraka ili faktora rizika vrijedi i za ostale kronične nezarazne bolesti poput raka, dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti te se mogu smatrati univerzalnim savjetima za zdrav život.


ČITAJTE I: Simptomi koji najavljuju moždani udar - brza reakcija je KLJUČNA

Linker
22. travanj 2024 20:32