SHUTTERSTOCK
NOVA PARADIGMA LIJEČENJA

Mijenjaju se protokoli za radiološke pretrage kod multiple skleroze

U Hrvatskoj oko 6500 osoba boluje od autoimune bolesti multiple skleroze, a mnogi imaju tinjajuće lezije u mozgu koje nisu vidljive na magnetskoj rezonanci ni uz primjenu kontrasta

Tinjajuće lezije javljaju se u mozgu bolesnika s multiplom sklerozom i velik dio oboljelih doživi pogoršanje bolesti iako na magnetskoj rezonanci nema vidljivih upalnih procesa.

To je rezultiralo novim preporukama (promjenom protokola) kojima se optimira provođenje i klinička interpretacija magnetske rezonancije (MRI) kako bi se dodatno poboljšala mogućnost praćenja bolesti, smanjuje se korištenje kontrasta prilikom snimanja, a nove su preporuke i za provođenje pretrage kod djece i trudnica.


Razvoj problema

Tinjajuće lezije predstavljaju kroničnu i dugotrajnu upalu koja ostaje aktivna tijekom duljeg vremena. Ispitivanje na 192 bolesnika koji boluju od multiple skleroze pokazalo je da prisutnost ovih lezija povećava mogućnost razvoja kognitivnih problema i poteškoća s kretanjem u usporedbi s bolesnicima bez takvih lezija.

Ispitivanje je također pokazalo da kod bolesnika kod kojih su vidljive tinjajuće lezije postoji veća vjerojatnost progresije multiple skleroze. Oboljele od MS-a treba započeti liječiti što prije kako bi se kontrolirala aktivnost bolesti i usporio njezin napredak, smanjio rizik od novih pogoršanja, odgodio nastup trajne onesposobljenosti te općenito kako bi se kako bi se postigao bolji dugoročni ishod. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od multiple skleroze boluje više od 6500 osoba.

Linker
20. travanj 2024 04:14