IVAN KUHARIC/CROPIX CROPIX
Nestašica

Ljekarne bez Klavocina, sve češće i bez Maxitrola

U ljekarnama ponovno nema lijeka

Svako malo u ljekarnama nema nekog lijeka, a redovito to iznenadi one koji su se prvi put našli u situaciji koje se ponavljaju posljednjih nekoliko godina, piše Večernji list.

- Nije bilo ni Klavocina ni Maxitrol - požalila se Zagrepčanka T.T., čije dijete ima upalu uha. Maxitrol, antibiotske kapi protiv infekcije oka, koje se propisuju i kod infekcije uha, a mogu ići i u nos, već dulje vrijeme imaju periode defekture.

- Nikad nije potpuna nestašica, da baš nitko nema Maxitrola, zalihe uvijek traju i ljudi se “pokrpaju” terapijama, ali već godinama imaju periode defekture. Mast Maxitrol imam, kapi još petnaestak pakiranja, ali mi ne dolazi već tjedan dana - govori nam ljekarnica iz jedne zagrebačke ljekarne.

Objašnjava kako je taj lijek kombinacija antibiotika i kortikosteroida, pa u slučaju da Maxitrola nema, mogu se posebno uzeti antibiotske kapi, a posebno kortikosteroidne, koje nisu u defekturi. Ljekarnici u slučaju nestašice Maxitrola u ljekarni mogu napraviti magistralni lijek istog sastava.

- Ima rješenja, to nisu stvari koje nekog ugrožavaju. No treba znati da će tih defektura biti sve više, do kraja godine situacija će biti samo gora, neće biti bolja - kaže i objašnjava da su razlozi različiti: od nedostatka supstanci koje se proizvode u Aziji i Indiji, do prometnih poteškoća, u kojem kontekstu se spominje čak i nedostatak vozača kamiona koji bi lijekove dopremili iz tvornica. Puno su gore defekture s amoksicilinom i klavulanskom kiselinom, ističe sugovornica, što traje dulje vrijeme.

Linker
18. travanj 2024 10:05