FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
istraživanje

Lijekovi protiv žgaravice imaju neočekivane koristi za zube

Refluks želučane kiseline stanje je kod kojeg dolazi do povrata želučane kiseline u jednjak, uz neugodan osjećaj žarenja u prsima


Novo istraživanje pokazalo je da su pacijenti koji su koristili lijekove propisane za liječenje žgaravice, refluksa kiseline i čireva imali veću vjerojatnost da će imati manju dubinu parodontnih džepova (razmak između zuba i desni). Kada su desni zdrave, dobro prianjaju uz zube.

Međutim, u prisutnosti štetnih bakterija taj se prostor produbljuje, što dovodi do upale, gubitka kosti i parodontitisa (bolesti desni), a lijekovi poznati kao inhibitori protonske pumpe smanjili su dubinu zahvaćenosti desni, pokazalo je istraživanje na Sveučilištu u Buffalu. Rezultati mogu biti povezani s nuspojavama ove skupine lijekova koje uključuju promjene u metabolizmu kostiju i mikrobiomu crijeva, a potencijalno bi se mogli koristiti u kombinaciji s drugim parodontnim tretmanima. Međutim, potrebne su dodatne studije kako bi se razjasnili temeljni mehanizmi koji stoje iza utjecaja ove skupine lijekova na ublažavanje parodontitisa.

Linker
13. travanj 2024 01:36