Uvijek je bolje odabrati odgovarajući proizvod prema individualnoj potrebi, uz savjet ljekarnika
 Getty Images
Dežurna ordinacija

Liječnici odgovaraju na vaša pitanja: Koliko je sigurno dodatke prehrani kupovati preko interneta?

Nabava takvih proizvoda iz inozemstva, naročito izvan Europe, ne preporučuje se, pogotovo onih koji obećavaju "čudotvorna izlječenja"

Stručnjaci upozoravaju da je opasno nabavljati lijekove preko interneta. Vrijedi li to i za kupovanje ostalih sredstava, tj. vitamina i minerala i različitih dodataka prehrani?

Rene D., Zagreb

Odgovara Melita Petrović, mag. farmacije, Zagreb:

dr. Melita Petrović

"Lijekovi u Republici Hrvatskoj praćeni su i strogo kontrolirani od procesa proizvodnje do stavljanja u promet u ljekarnama te je prodaja putem interneta zabranjena. Kupnja iz inozemstva, za koju se ponekad odlučuju bolesnici koji sami kupuju svoje lijekove (zbog niže cijene ili zbog nedostupnosti na našem tržištu), ne preporučuje se zbog opasnosti od krivotvorenih lijekova. Oni se proizvode u ilegalnim tvornicama i njihovom uporabom možemo se dovesti u zdravstveni rizik, bilo da sadrže manju količinu ljekovite supstance ili je uopće ne sadrže, ili još u veću opasnost ako sadrže toksične supstance. Ostali ljekarnički asortiman može se kupiti putem web-prodaje ovlaštenih ljekarni iz Hrvatske, čime je osigurano da isporučeni proizvod ima sve potrebne dozvole i da je siguran za zdravlje. I nabava takvih proizvoda iz inozemstva, naročito izvan Europe, ne preporučuje se, pogotovo onih koji obećavaju "čudotvorna izlječenja" ozbiljnih bolesti. Ponuda vitaminsko-mineralnih dodataka kod nas je jako velika pa je bolje odabrati odgovarajući proizvod prema individualnoj potrebi, uz savjet ljekarnika."

Linker
22. lipanj 2024 08:02