SHUTTERSTOCK
salo moje malo

Kilogrami nisu za sve krivi... Postoji pet tipova trbušne masnoće, evo što svaka govori o vama

Nisu samo suvišni kilogrami ono što može povećati veličinu vašeg trbuha


Debljanje se može pripisati nizu uzroka, od nedostatka sna, sindroma policističnih jajnika, problema sa štitnjačom, lipoedema pa do nedovoljno kretanja ili čak i lijekova koje netko uzima. No, nisu samo suvišni kilogrami ono što može povećati veličinu vašeg trbuha, ima i drugih faktora koji na to utječu. Evo što različiti tipovi trbušne masnoće govore o vama i kako se riješiti tog problema.


1. Majčinski trbuščić

Naša tijela su divna, no tijekom trudnoće i poroda doživljavaju značajan stres. Naravno, ne treba žuriti da pošto poto čim prije vratite oblik tijela kakav ste imali prije, no rođenje djeteta ipak može za posljedicu ostaviti izgled trbuha s kojim se žena baš i ne osjeća ugodno. Takozvani majčinski trbuh je onaj kad je trbuh obješen, a ponekad izgleda kao i da postoje dva odvojena "paketa" masnih naslaga sa svake strane pupka. Opuštena koža je normalna nuspojava trudnoće, no ako izgledate kao da ste trudni još mjesecima nakon poroda, moguće je da imate dijastazu rektusa, stanje kod kojeg su dva izdužena mišića u predjelu trbuha, koja se razdvajaju u trudnoći, ostala razdvojena i nakon poroda.

- Kako se rješava problem

Nutricionistica Rhiannon Lambert kaže da ne treba ići na dijetu odmah nakon poroda jer to može biti opasno. Trebalo je devet mjeseci da beba naraste u trbuhu pa trbuh ne može nestati preko noći. Neposredno nakon poroda tijelo treba energiju za dojenje i podnošenje neprospavanih noći pa to nije trenutak za započinjanje dijete. Otprilike godinu dana nakon poroda, uravnotežena prehrana sa smanjenim unosom kalorija najbolje je što možete poduzeti da riješite ovaj problem.


2. Stres

Način života, cijene koje luduju, pandemija....sve to dovelo je do toga da smo više pod stresom no ikada prije, a često zaboravljamo da stres može jako negativno utjecati na naša tijela. Stres dovodi do podizanja razine kortizola, hormona stresa, što doprinosi većoj akumulaciji masti, a naročito trbušne masti koje se ujedno i najteže riješiti. Stres dovodi i do smanjenja oksidacije masti, procesa koji omogućava da se mast troši kao energija. To znači da ne morate nužno jesti velike količine hrane da biste se udebljali u području trbuha.

- Kako se rješava problem

Poduzmite neke korake kako biste držali stres pod kontrolom, poput tehnika dubokog disanja, odlaska u šetnje ili izdvajanje vremena za opuštanje svaki dan. Biljni suplementi poput ashwagandhe i rodiole smanjuju razinu kortizola, no ako uzimate neke lijekove, posavjetujte se sa svojim liječnikom prije uzimanja ovih suplemenata. Nutricionisti preporučuju grickanje orašastih plodova ako primijetite da vam je zbog stresa trbuh postao veći. Naime, oni obiluju magnezijem koji može pomoći u smanjenju razine kortizola. I brokula je odlična pomoć jer obiluje folnom kiselinom koja pomaže u smanjenju stresa.


3. Nadimanje

Pod nadutošću se podrazumijeva osjećaj napetosti u trbuhu ili nadimanje trbuha, a taj problem povremeno ima više od 70 posto odraslih osoba. Mogućih uzroka je mnogo, a među njima su i sindrom iritabilnih crijeva, celijakija, upalna bolest crijeva te endometrioza. Osjećaj nadimanja može uzrokovati rastezanje ili vidljivo oticanje trbuha. U rijetkim slučajevima, nadimanje može biti znak i nekih ozbiljnijih bolesti, poput raka jajnika pa je važno da svom ginekologu spomenete ovaj problem.

- Kako se rješava problem

Nutricionistica Natalie Lamb preporučuje uzimanje jabučnog octa prije svakog jela kako bi se pospješile probavne funkcije, smanjenje unosa šećera i rafiniranih ugljikohidrata te povećan unos vlakana. Također, savjetuje svakodnevno pijenje domaćeg pilećeg ili junećeg temeljca ili dodavanje tog temeljca u juhu i umake te namakanje mahunarki i grahorica preko noći.


4. Prejedanje

Može se raditi o prekomjernom unosu hrane ili pića. Nakon godina pretjeranog konzumiranja piva, mnogim se osobama trbuh pretvara u nešto više nalik na vreću nego na trbuh. Uglavnom je razlog unos tekućih kalorija, od 180 do 500 kalorija po decilitru pića, ovisi o tome što pijete. Previše soli i procesirane hrane može narušiti osjetljivu ravnotežu dobrih i loših bakterija u želucu, što za posljedicu može imati debljanje. Trbušna mast u gornjem dijelu trbuha može biti i znak da ne unosite dovoljno vlakana.

- Kako se rješava problem

Makar malo manji unos alkohola svakog tjedna može imati velike dobrobiti za zdravlje jer pomaže u smanjenju unosa kalorija i mršavljenju. Ako se baš nikako ne možete okaniti pića, onda barem odaberite ono koje sadrži manje kalorija. I promjene u načinu života, poput redovite tjelovježbe, smanjenja unosa kalorija i masne hrane, mogu vam pomoći da se riješite tih tvrdokornih masnih naslaga na trbuhu.


5. Debljanje

Iako to nije jedini razlog, debljanje sasvim sigurno može biti krivac za veliki trbuh. Zbog toga je važno pridržavati se zdrave prehrane te redovito vježbati. Trbušna ili visceralna masnoća je među najopasnijim vrstama masnog tkiva u tijelu i povezuje se s povećanim rizikom za srčane bolesti i dijabetes tipa 2. Dakle, trebate se tih masnih naslaga riješiti, ne samo zbog toga kako izgledate u trapericama ili uskoj haljini, već i zbog zdravlja.

- Kako se rješava problem

Povećanje razine tjelesne aktivnosti glavni je način da smršavite. Ne morate provoditi sate i sate u teretani, no ako se pobrinete da upražnjavate neku fizičku aktivnost barem 15 minuta svaki dan, s vremenom ćete uočiti razliku. Uz to, i smanjenje unosa kalorija je ključno za rješavanje trbušne masti. Dajte prednost zasitnijoj hrani koja obiluje vlaknima i proteinima te svakodnevno konzumirajte cjelovite žitarice jer one sprečavaju akumuliranje masti u trbuhu tako što snižavaju razinu inzulina i kortizola u tijelu. Uz to, one su odličan nemastan izvor energije koja se postupno oslobađa, što vam omogućuje da budete aktivni cijeli dan bez napadaja gladi.

Linker
15. ožujak 2024 09:26