U našem jutarnjem ritualu svaki gutljaj kave daje nam mali osjećaj zadovoljstva - miran trenutak utjehe prije početka dana. Za mnoge je ova utjeha zaslađena izdašnom žlicom šećera. Ipak, kako sve više dajemo prioritet svom zdravlju, vrijedi preispitati ovu naizgled bezazlenu naviku. Što ako ključ zdravijeg načina života - a možda čak i profinjenijeg iskustva kave - leži u opraštanju od te žličice šećera? Evo zašto bi trebali prestati dodavati šećer u kavu i kako ta jednostavna promjena može poboljšati ne samo vaše zdravlje, već i vašu zahvalnost za bogate, nijansirane okuse vaše kave koje ste inače prekrivali slatkoćom.
Stručnjaci upozoravaju da redovita konzumacija preslatke kave i razni zaslađeni napici mogu dovesti do nekoliko zdravstvenih problema, uključujući povećani rizik od dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, problema s kožom, poremećaja spavanja, bezalkoholne masne bolesti jetre (NAFLD) i bolesti bubrega.
Probajte smanjiti konzumaciju kave sa šećerom ili je barem konzumirate umjereno. Ali zašto je obična kava bez šećera bolji izbor?
1. Smanjuje rizik od dijabetesa
Obična kava može pomoći u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2, osobito kod žena. Studija s Harvard T.H. Chan School of Public Health otkrila je da konzumacija kave smanjuje rizik za 8 posto. Međutim, dodavanje šećera može povećati razinu šećera u krvi, suprotstavljajući se ovoj prednosti, a osobe s dijabetesom bi se trebale posavjetovati sa svojim liječnikom prije nego što uključe kavu u svoju prehranu.
2. Smanjuje rizik od srčanih bolesti
Kardiovaskularne bolesti i dalje su vodeći uzrok smrti u svijetu. Iznenađujuće, umjerena konzumacija kave može pomoći u smanjenju ovog rizika. Studija objavljena u časopisu Ochsner Journal sugerirala je da bi obična kava mogla biti ugodna za srce. Ali zapamtite, ova se korist smanjuje s dodanim šećerom.
3. Poboljšava pamćenje
Zaboravni ste u zadnje vrijeme? Kava bi mogla pomoći. Istraživanje sa Sveučilišta Johns Hopkins pokazuje da obična kava može poboljšati pamćenje, isto kao i prethodno, šećer te šanse smanjuje.
4. Pomaže u mršavljenju
Ako pokušavate izgubiti par kilograma, uvedite crnu kavu u vaš meni. Prema časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition, kofein pojačava metabolizam i potiče termogenezu, pomažući vam da sagorite više kalorija.
5. Štiti jetru
NAFLD postaje sve češći kako stope pretilosti rastu. Kava može pružiti zaštitu od ovog stanja. Studija u Journal of Hepatology pokazala je da konzumacija kave može smanjiti prevalenciju NAFLD-a. Osim toga, nusprodukt kofeina, paraksantin, inhibira stvaranje ožiljnog tkiva, potencijalno sprječavajući razne bolesti jetre, uključujući hepatitis C, cirozu i rak jetre, kao što je navedeno u Frontiers in Pharmacology.
6. Sprječava karijes
Obična kava također može biti dobra za vaše zube. Journal of Conservative Dentistry otkrio je da kava bez aditiva smanjuje rizik od zubnog karijesa snižavanjem bakterija u ustima.
7. Regulira krvni tlak
Upravljanje visokim krvnim tlakom ključno je za zdravlje srca. Studija u časopisu Nutrients sugerira da umjerena konzumacija kave može pomoći u snižavanju krvnog tlaka. Međutim, prekomjerna potrošnja može imati suprotan učinak, pa je umjerenost ključna.
Kalorije u kavi
Broj kalorija u vašoj kavi uvelike ovisi o njezinim sastojcima. Visokokalorične opcije poput frappuccina i lattea prepune su mlijeka, šlaga i šećera. Nasuprot tome, crna kava ili ledeni Americano sadrže samo 2 do 12 kalorija po šalici, što ih čini zdravijim izborom u svakom smislu.
Iako obična kava ima mnoge prednosti, nije za svakoga. Osobama s osjetljivim želucem ili probavnim problemima kava može pogoršati simptome, uzrokujući nadutost, zatvor, plinove i dijareju.