SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kakva četkica za zube je najbolja?

Mekane ili srednje tvrde četkice s gustim vlaknima idealan su izbor uz pravilno četkanje

Čula sam da pretjerano pranje zuba može više štetiti nego koristiti i da je uzrok povlačenja zubnog mesa. Je li to istina? Kakva četkica je najbolja?

Anamarija P., Karlovac

Odgovara dr. med. dent. Ivan Hurčak:

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX CROPIX

"Jedan od važnih koraka do lijepog i zdravog osmijeha je pranje zuba. Međutim, puno je važnije pravilno pranje zuba od dnevnog broja pranja. Kako je općepoznato da ni u čemu nije dobro pretjerivati, tako je i s pranjem zuba. Zbog pretjeranog i prečestog agresivnog četkanja može doći do oštećenja cakline, osjetljivosti zuba i povlačenja zubnog mesa. Do povlačenja zubnog mesa dolazi zbog agresivnog četkanja pretvrdim četkicama. Mekane ili srednje tvrde četkice s gustim vlaknima idealan su izbor uz pravilno četkanje. Povlačenje zubnog mesa u današnje je vrijeme veći problem nego ikad prije i smatra se novom bolesti današnjice. Osim što je estetski problem, zbog izloženosti vanjskim utjecajima zubi postaju osjetljiviji te je povećan i rizik od njihova ispadanja. Često se javlja lagana bol u dodiru s hladnim ili vrućim napicima, oboljelo zubno meso je otečeno, crveno, a kod pranja zuba može krvariti. Kako bismo spriječili ove probleme, potrebno je pravilno četkanje srednje tvrdom ili mekom četkicom, uz odgovarajuću pastu za zube koja ne sadrži agresivne sastojke te redovita kontrola kod odabranog doktora dentalne medicine. Kako je područje dentale medicine danas izrazito napredovalo, raznim tehnikama i najnovijom tehnologijom može se riješiti ovaj problem. Ako liječenje počne na vrijeme, može se spriječiti gubitak zuba."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
13. svibanj 2024 15:57