SHUTTERSTOCK
I oni je osjećaju

Kako zaštititi ljubimce za vrijeme paklenih vrućina? Veterinarka upozorava: Na jednu stvar često zaboravljamo

Od pravovremenih šetnji do izbjegavanja klime i vrućeg asfalta..

Vrući dani već su došli, a prognoze za ostatak ljeta ne izgledaju dobro. Izgleda da se na paklene vrućine jednostavno moramo naviknuti. Nama ljudima to ne bi trebalo biti preteško, ali zato, u usporedbi s nama, na naše četveronožne prijatelje ovakve nagle vremenske promjene utječu puno intenzivnije. Potrebno je osvijestiti kako ljubimci reagiraju na vrućine i prema tome reagirati na način koji će im olakšati podnošenje visokih temperatura. Evo i par savjeta veterinarke Dore Ivković o tome kako pravilno zaštititi naše ljubimce tijekom najtoplijih dana u godini.

image
Veterinarka Dora Ivkovic/privatni album

Dovoljno vode i hlada

- Kada nastupe visoke temperature, kao recimo što je već danas, jako je bitno kućnim ljubimcima osigurati dovoljno svježe vode i učestalo je mijenjati. Voda ne bi smjela biti topla ili ustajala - poručila je veterinarka Ivković te nadodala kako je bitno da se ljubimcima omogući i dovoljno svježeg zraka i mjesto u sjeni kako bi se mogli sakriti od direktnog udara sunca.

Kao i kod ljudi, ista pravila vrijede i za kućne ljubimce.

- Oni ne bi smjeli biti izravno izloženi suncu, kao i ljudi. U stanu isto ne bi trebali biti direktno pod klima uređajem, međutim, poželjno je da borave u prostoriji u kojoj je hladnije. Ako je u pitanju kuća čak su i podrumi dobra opcija - rekla je i naglasila kako je jako važno da ljubimci borave u prostoriji u kojoj ima protok zraka.

image
SHUTTERSTOCK

Kako s putovanjima i koji su rizici?

Ako s ljubimcima planirate putovati tijekom ljeta, bitno je zapamtiti neke stvari koje nikako ne bi smjeli raditi poput ostavljanja ljubimaca u automobilu.

- To može dovesti do ozbiljnih posljedica - do toplinske iscrpljenosti i toplinskog udara. Kad se već vide nekakvi znaci da pas jako teško diše, odnosno dahće, leži i doživljava toplinske grčeve, znači da je predugo izložen toplini, dehidriran je, gubi elektrolite i sve to može dovesti do te toplinske iscrpljenosti, a to može rezultirati ozbiljnim dijagnozama kao što su oštećenja živčanog sustava gdje pas postane dezorijentiran, nije sav svoj - naglašava Ivković te još navodi kako s time može doći i do napada kod ljubimaca čiji uzrok njihovi vlasnici često ne znaju prepoznati,

Osim toga, navodi ona, prekomjerna izloženost ljubimaca vrućini može dovesti i do disfunkcije organa; od središnjeg živčanog sustava, srca do bubrega, probavnog trakta i jetre. Na sve njih vrućina može itekako negativno utjecati.

image
SHUTTERSTOCK

Pravodobne šetnje i vrući asfalt

Jako je bitna vremenska organizacije šetnji tijekom vrućina.

- Izbjegavati onu najveću žegu između 12 h i 17 h, najbolje ih je šetati u rano jutro i u kasnu večer - kaže, a navodi i kako je jako dobro životinje i rashladiti u periodima vrućina izvođenjem na jezera, rijeke, more ili slično.

Također, ne zaboravite na činjenicu da asfalt ljeti može dosegnuti izrazito velike temperature koje su sigurno neprijatelj našim četveronošcima, a veterinarka objašnjava i zašto.

- Još je jako bitno, kad se pas šeta, bilo to navečer, jer i tad može biti jako vruće, treba što više izbjegavati asfalt jer može doći do ozljeda mekuši - upozorova te nastavila kako ih čak nije potrebno ni prečesto šišati jer im dlaka služi kao zaštita od vrućine te da bolje funkcionira lagano podšišavanje ili samo svakodnevno četkanje.

Čak postoji i krema za sunčanje za pse

- Ako baš dođe do nekakvih opeklina, postoje razne kreme kojima se to može sanirati i mazati. Čak postoji i krema za sunčanje za pse, pa dobro dođe, naročito u području trbuha i leđa - poručila je naša sugovornica te nadodala kako je i kod mačaka bitno pripaziti na opekline, naročito na ušima i nosu.

Najbitnije je, kaže, izbjegavati šetnje po žegi i ne izlagati ih velikom fizičkom naporu po vrućinama, omogućiti im svježu vodu i pokoji kupanjac, čak i mali bazen u dvorištu može odraditi taj posao.

Linker
20. lipanj 2024 10:03