Plinovi u probavi ne nastaju isključivo zbog hrane već i zbog ‘progutanog’ zraka koji prolazi kroz probavni trakt.
 Getty Images/iStockphoto
zdravlje

Kako spriječiti plinove i nadutost nakon graha?

Mnogi će zastati prije pripreme graha znajući da napuhava pa uzrokuje eventualne neugodnosti zbog stvaranja plinova u tijelu. No, i za to postoji nekoliko trikova.

U grahu se nalaze i vlakna - oligosaharidi, koja se sastoje od tri do pet molekula šećera povezanih tako da ih tijelo ne može probaviti ili apsorbirati. Oligosaharide naše tijelo samo ne može rastvoriti, ali zato mogu bakterije koje žive u crijevima i upravo one prilikom toga proizvode metan kojeg se tijelo samo oslobađa.


Trik

Pomoći si možete ako grah dobro isperete, namočite večer prije kuhanja, mijenjate vodu u kojoj se kuha te dodate kombu alge, kim, anis i komorač. Sve to može smanjiti nadimanje nakon konzumiranja mahunarki.

Linker
18. studeni 2024 08:57