Maske za lice

 FOTOGRAFIJE: UNSPLASH
Nakon svakog nošenja

Kako oprati platnene maske za lice?

Da biste očuvali zdravlje, važno je naučiti pravilno održavati maske za lice

Dosad ste sigurni prestali koristiti jednokratne maske za lice i pronašli možda neke koje vam se više sviđaju. Možda vam sviđa njihov dizajn, a možda ste shvatili da je financijski isplativije imati platnene maske za lice. Koji god razlog bio, važno je znati da je pranje maski za lice jednako važno kao i nošenje.

Što više nosite masku za lice koja nije oprana, više se izlažete bakterijama i virusima. Možda nećete dobiti covid-19, ali druge bolesti možete.


Kako trebate prati platnene maske?

Možete ih jednostavno ubaciti u perilicu za rublje. Samo je važno da ih redovito perete! Stavite ih s odjećom i operite kao što biste oprali bilo koji komad odjeće. Nakon toga, važno je da ih dobro osušite kako biste spriječili nastanak plijesni.

- Sušilica odlično ubija sve klice, kao i izravna sunčeva svjetlost - kaže dr. med. Shira Doron, infektologinja u Tufts Medical Centeru.


Možete li ih ručno prati?

Studija iz 2020. otkrila je da postoji veći rizik od respiratornih infekcija kod liječnika i medicinskih sestara koji su svoje maske prali ručno u usporedbi s onima koji su ih prali u perilici za rublje. Iako znanstvenici ističu da je bilo nekih ograničenja u ovoj studiji pa se ne mogu donositi konačni zaključci, dr. Doron navodi da je ipak najbolje oprati masku u perilici za rublje.

Ako pak zbog nekih razloga ne možete oprati platnene maske za lice u perilici za rublje, operite ih ručno. Iskoristite vodu iz slavine i sapun ili deterdžent za rublje. Možete koristiti toplu vodu i nježno istrljati masku. Nakon toga, isperite deterdžent ili sapun čistom vodom i osušite na sunčevoj svjetlosti. Ako ne možete na direktnoj svjetlosti, stavite masku na mjesto gdje se može u potpunosti osušiti.


Koliko često trebate prati make za lice?

Nakon svakog nošenja. Ako ste počeli masku nositi nekoliko dana za redom, vrijeme je da prestanete s tom navikom. Primjerice, ako ste ju nosili na posao, nakon dolaska kući, trebate ju staviti na pranje. Isto tako, ako vam u nekom trenutku padne na pod, nemojte ju stavljati na lice. Najbolje bi bilo kad biste uvijek nosili dvije maske te tako spriječili širenje virusa.

Dakle, maske trebate redovito prati (svakodnevno) i paziti na njih kao da se radi o donjem rublju.

Linker
25. travanj 2024 00:10