SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Kako bez operacije riješiti problem asimetričnih grudi?

Ako ne želite kiruršku korekciju asimetrije, moguće je manju dojku povećati transplantacijom masnih stanica (lipofilingom)

Imam 19 godina i problem s asimetrijom grudi - lijeva je dojka za jedan i pol broj veća od desne. Što sve mogu učiniti, a da nije vezano za plastičnu operaciju jer zahvata se ipak bojim? Smijem li to raditi u ovoj dobi?

Ksenija Z., Bjelovar

Odgovara doc. dr. sc. Sanda Stanec, spec. plastične, rekontrukcijske i estetske kirurgije:

image
RANKO SUVAR/CROPIX CROPIX

"Asimetrija dojki najčešće se korigira kirurškim postupcima povećanja manje dojke (augmentacijom) ili u manjem broju slučajeva smanjivanjem veće dojke (redukcijom). Ponekad je radi postizanja dobre simetrije veličine i oblika dojki nužno i kombinirati ove kirurške postupke. Ako ne želite kiruršku korekciju asimetrije, moguće je manju dojku povećati transplantacijom masnih stanica (lipofilingom). Masne stanice najčešće se uzimaju posebnim kanilama s donjeg dijela trbuha i bokova. Potom se posebnim postupcima (dekantiranje, centrifugiranje itd.) odvajaju od krvi i tkivne tekućine i ubrizgavaju u dojku. No, dio implantiranog masnog tkiva se resorbira, tako da je postupak potrebno ponavljati više puta do postizanja željenog rezultata."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
03. svibanj 2024 21:36