Možda niste sto posto sigurni u definiciju inflacije, ali ove ste je godine itekako osjetili ste na svom novčaniku i kućnom budžetu. U srpnju ove godine cijene su 12,1 posto više nego u srpnju 2021. Najviše se poskupili prijevoz i hrana.
A upravo na hranu Hrvati troše gotovo trećinu mjesečnih prihoda, po čemu smo u vrhu Europe. Pa kako da onda u ovoj situaciji kad je sva hrana preskupa, još i razmišljamo o tome jedemo li zdravo ili ne?
Upravo sad bismo trebali razmišljati o tome, ističe Maja Brekalo (47), autorica knjiga "Moja sretna hrana" i "Moji sretni kolač"i te bloga i Instagram profila Delicious and Healthy by Maya.
- Kako raste cijena komercijalne hrane, vrijeme je da dobro promislimo o svakom izdvajanju. Je li ono što unosimo u svoj organizam zaista dobro za njega ili po istoj cijeni možemo pojesti i nešto bolje? Činjenica je da su se cijene „uobičajene“ i „zdrave“ hrane izjednačile, a druga opcija je dostupnija no ikad. Više nema izgovora! – smatra Maja, čije zdrave recepte na Instagramu vjerno prati više od 160.000 ljudi.
Kao primjer spominje maslac koji je u trgovinama skuplji od zamjenskih, zdravijih verzija. Donedavno je kilogram mesa bio jeftiniji od kilograma povrća pa razumije da su se ljudi radije odlučili za prvu varijantu. No, posvemašnja inflacija je sve promijenila.
- Osobno odlazim tri puta tjedno na tržnicu i tamo se opskrbljujem namirnicama. Nisam primijetila neko veliko poskupljenje, ali ovdje je važno napomenuti da ne kupujem niti meso niti ribu. U mojoj smočnici su uvijek zobene pahuljice, tahini, leća, kvinoja, riža, rižino ili heljdino brašno, a u hladnjaku hrpa svježeg povrća – otkrila je Maja.
Meso ne jede već 18 godina
Iako priznaje da joj je teško reći koliko tjedno troši na prehranu, kaže da to nije nešto previše. Njen omiljeni brzi, a jeftini obrok koji može pripremiti u svakom trenutku je rižoto.
- Kilogram riže košta 25 do 30 kuna, a dovoljan je za napraviti četiri obroka za četiri osobe. S nekim svježim povrćem dobit ćete savršeno zdrav i cjenovno prihvatljiv obrok – rekla je Maja.
U MORU OPREČNIH INFORMACIJA TEŠKO SE SNAĆI, NO MI ZNAMO KOJA SU NOVA PRAVILA ZDRAVOG ŽIVOTA!
Ona je po zanimanju stjuardesa, a meso ne jede već 18 godina. No, u društvu zna pojesti malo ribe. Kako sama kaže, ne robuje pravilima niti etiketama već sluša svoje tijelo. Održava i radionice zdrave prehrane na kojima s polaznicima u sata skuha čak šest zdravih jela.
- To su recepti za moderne, užurbane ljude koji nemaju cijelo jutro za kuhanje ručka. Kada mi netko kaže da nema novca za kvalitetne namirnice, uvijek se pitam: a koja je cijena zdravlja? Prehrana utječe na cijeli organizam, većina ljudi u Hrvatskoj kao da same sebe ne cijeni dovoljno pa pojede što god. Promislite na vrijeme i promijenite to! – poentira Maja.
Ima li zdravlje cijenu?
Za mišljenje o čestom mitu koji tvrdi da je zdrava hrana skupa smo pitali i Nastasju Chiaru Petrić, food blogericu te autoricu kuharica sa zdravim receptima „Kuhaj drugačije“ te „Slano i slatko“.
- U čestom mišljenju da je zdrava hrana skuplja od „obične“ ima i nema istine. Da, ekološki uzgojeno voće i povrće je sigurno malo skuplje od uvoznog, ali ono što se čovjek treba prije zapitati ima li zdravlje cijenu? Ima jednom kad čovjek postane bolestan od loše hrane i kad mora to svim resursima i snagama rješavati. Mislim da se itekako isplati ulagati u svoje zdravlje putem hrane. I ne treba to biti ništa egzotično poput kvinoje i kokosovog ulja, jer od domaće mrkvice i ječma se isto možemo kvalitetno nahraniti, a dostupno je više manje svima – smatra Nastasja Chiara.
U hladnjaku njene obitelji tako će se uvijek pronaći jaja, maslac, sir, suhomesnati domaći proizvodi, zimnica i hrpa umaka koje sama radi.
- Moj go-to obrok za one dane kad mi se ne kuha previše je riža kojoj dok je još topla dodam malo maslaca i sve nadopunim soja sosom. Mojoj djeci je to najdraža kombinacija, a meni je superjednostavno za pripremiti – otkriva Nastasja, majka dvoje djece.
Važnost zdrave prehrane osvijestila je prvo u trudnoći, a onda kada u potpunosti kada je prva kćer krenula s dohranom. Tada je strast prema zdravoj prehrani spojila s profesionalnim kulinarstvom te je tako nastao Chiarin tanjurić, Instagram profil i web stranica prepuna korisnih, jednostavnih i zdravih recepata.
Kreativnost i malo vremena
U mladosti nije stvorila idealan odnos s hranom te priznaje kako joj je dugo vremena trebalo da osvijesti što je kvalitetna hrana, kako pravilno kuhati te, najbitnije, kako osluškivati svoje tijelo i što mu je potrebno. Zato od malih nogu svoju djecu uči o važnosti kvalitetne prehrane.
- Cjenovno pristupačna hrana je ona sezonska, a dobro je i pratiti akcije u dućanima, ali pri tom paziti na datume isteka roka, ali i na kvalitetu samog proizvoda! Možemo naručiti namirnice od malih OPG-ova, i utrošiti malo više vremena kako bi te sve sastojke dobro pripremili i sačuvali za kasnije zamrzavanjem. Ima puno metoda, treba biti kreativan i spreman odvojiti malo vremena. Ali na kraju se itekako isplati – tvrdi Nastasja Chiara.
U zadnje vrijeme je fokusirana na održive recepte, one sa što manje otpada od hrane.
- Uzmimo za primjer juhu od domaćeg piceka. Umjesto da višak nakon prvog dana bacimo, možemo je iskoristiti na više načina puna tri dana, uključujući variva ili rižoto, a meso iz juhe kroz popečke, paštete ili začinjeno pa punjeno u tortilju – predlaže food blogerica.
I Maja i Nastasja se slažu kako se o zdravoj, pravilnoj prehrani treba više pričati i educirati.
- Imamo odgovornost prema novim generacijama da im u svijetu gdje je sve postalo ubrzano i sve se uzima zdravo za gotovo pokušamo objasniti zašto je za trenutno, ali najviše za buduće zdravlje, bitno zdravo se hraniti, prvenstveno uravnoteženo i koliko je bitno imati dobar odnos prema svojem tijelu, ali i hrani – zaključuje Nastasja.
U MORU OPREČNIH INFORMACIJA TEŠKO SE SNAĆI, NO MI ZNAMO KOJA SU NOVA PRAVILA ZDRAVOG ŽIVOTA!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....