U ovom članku istražujemo tvrdnju da konzumacija jabučnog octa može pomoći pri gubitku kilograma.
Dokazi i studije
Može li nam jabučni ocat pomoći da izgubimo kile? Odgovor je možda da, ali to još nije sasvim dokazano.
Ipak, nekoliko studija pokazuju neke moguće prednosti jabučnog octa, a i mogu otvoriti vrata daljnjem istraživanju.
Smanjenje tjelesne masti
Octena kiselina, spoj koji se nalazi u jabučnom octa, citiran je u nekim studijama kao aktivni sastojak koji pomaže kod gubitka težine.
Studija iz časopisa Bioscience, Biotechnology i Biochemistry pokazala je da su miševi koji su dobili octenu kiselinu imali manju vjerojatnost za dobivanje masnog tkiva. Autori navode da to sugerira da octena kiselina može pomoći u suzbijanju nakupljanja tjelesnih masnoća.
Sličan članak u istom časopisu utvrdio je da je konzumiranje octa smanjilo tjelesnu masnoću, iako je to smanjenje bilo malo. U ovoj studiji sudjelovalo je 155 ljudi koji su se smatrali pretilima s indeksom tjelesne mase (BMI) od 25-30.
Tijekom 12 tjedana, tri skupine dobivale su 15 ml octa, 30 ml octa ili placebo. Sveukupno, oni koji su konzumirali 15 ili 30 ml ocata imali su nižu tjelesnu težinu, manji struk i manje abdominalnih masnoća od onih koji nisu uzimali ocat.
Osjećaj sitosti
Studija objavljena u časopisu European Journal of Clinical Nutrition istražila je kako su glukoza, inzulin i osjećaj sitosti bili različiti kod onih koji su konzumirali octenu kiselinu naspram onih koji nisu.
Dvanaest ljudi, nakon što su pojeli komad bijelog kruha, dobilo je tri različite razine octa s octenom kiselinom. Druga skupina je dobila kruh bez octa
Autori su otkrili da su oni koji su primili najveću dozu octene kiseline imali niži šećer u krvi i inzulin, nakon što su pojeli kruh. Također su otkrili da što je bila veća doza octene kiseline, to su se sudionici osjećali bolje.
Autori sugeriraju da fermentirani i ukiseljeni proizvodi koji sadrže ocat s octenom kiselinom mogu pomoći ljudima da se nakon obroka osjećaju sitijim.
Postoji barem jedna studija koja je dovela u pitanje je li jabučni ocat dobar način za skidanje kila.
Studija objavljena u International Journal of Obesity otkrila je da ocat potiskuje apetit. No, autori navode kako je taj efekt potiskivanja apetita uglavnom zbog toga što su ljudi osjećali muku nakon konzumiranja octa.
Iz tog razloga, autori ove studije ne osjećaju da je ocat prikladan način za kontrolu apetita.
Ostale zdravstvene prednosti jabučnog octa
Jabučni ocat može imati i druge zdravstvene koristi osim gubitka težine. Međutim, dosadašnja istraživanja o njegovim učincima na zdravlje bile su mala i ograničena.
Neke od mogućih prednosti jabučnog octa uključuju:
- Smanjenje razine inzulina nakon jela
- Smanjene razine šećera u krvi
- Niži kolesterol
- Poboljšanje kod sindroma policističnih jajnika
- Smanjenje strija
Kako biste izvukli najbolje iz ove prirodne namirnice, salate nemojte začiniti alkoholnim octom, koji je agresivan za vaš želudac. Radije koristite jabučni ocat. Za vitku liniju natašte popijte čašu vode sa žlicom jabučnog octa.
Idealan međuobrok je šalica jogurta s jednom žlicom jabučnog octa. Također ga možete konzumirati u obliku tableta.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....